Arhiva vesti
                   

OTVORENE PRIJAVE ZA TRENING O DEZINFORMACIJAMA I TEHNIKAMA PROVERE SADRŽAJA (ROK: 25. FEBRUAR 2020)

24. Februar 2020.

Novosadska novinarska škola organizuje trening o dekonstrukciji dezinformacija za studente novinarstva iz Novog Sada, Beograda i Niša kao i za druge zainteresovane mlade novinare.

Trening za 15 odabranih učesnika i učesnica biće održan 6. i 7. marta u Novom Sadu.

Za trening se mogu prijaviti student/kinja novinarstva ili srodne oblasti ili kandidati koji rade u nekom mediju. Organizatori navode da će se voditi računa o jednakoj teritorijalnoj zastupljenosti učesnika.

Učesnici će na treningu steći praktične veštine u identifikaciji dezinformacija i monitoringu izvora lažnih informacija. Učesnici će biti osposobljeni da identifikuju mreže dezinformacija, da pronađu autentičan izvor neke izjave, priče i tvrdnje, da prepoznaju lažne naloge na društvenim mrežama, da verifikuju autentičnost fotografija i video zapisa i da izveštavaju o lažnim vestima.

Trening je dizajniran tako da učesnicima pruži znanja o ovoj temi kroz primere, dostupne onlajn alate i iskustva novinara koji rade na dekonstrukciji lažnih vesti.

Predavači na treningu biće saradnice Novosadske novinarske škole i novinarke redakcije Fake Nenjs Tragač.

Zainteresovani studenti i novinari mogu da se prijave za učešće na treningu na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdFZy7JJurwGY-9vPV3zqb0teGbK0lOOtpIwJPYmM9oBo3HgQ/viewform

Rok za prijavu na trening je 25. februar 2020. godine.

Novosadska novinarska škola pokriće troškove puta za učesnike van Novog Sada, kao i troškove smeštaja za učesnike iz Beograda (petak na subotu) i Niša i udaljenijih mesta (petak na subotu ili dve večeri ako je neophodno). Obroci i osveženje za učesnike biće organizovani tokom treninga. Učešće je besplatno.

Sva pitanja koja imate možete poslati na mejl organizatorke treninga darija@novinarska-skola.org.rs  ili pozvati Novosadsku novinarsku školu na broj + 381(0)21/42 41 64.

Izvor: Novosadska novinarska škola i Koordinaciono telo