Arhiva vesti
                   

OTVOREN ZAJEDNIČKI GRANIČNI PRELAZ SRBIJE I SVERNE MAKEDONIJE

27. Avgust 2019.

Preševo  Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev zvanično su označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovce između dve zemlje.

To znači da će po prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo – Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj „kancelariji” raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo – Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je rekla da je otvaralje integrisanog graničnog prelaza poseban, ne samo u odnosima između dve države, već i kao početak mogućeg novog razdoblja za bolju regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu. Ona je istakla da će Srbija ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva, jer od toga zavisi ekonomski prosperitet čitavog regiona.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev je rekao da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce kruna prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki podvig na zajedničkom putu dveju država ka EU.

On je ocenio da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra, objasnivši da integrisani prelaz omogućava jednu kontrolu na granici, što znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Jedan od potpisanih sporazuma je i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), čime je načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja transporta i trgovine za one kompanije koje su od državnih organa zemlje u kojoj posluju, dobile potvrdu da su siguran i stabilan partner u spoljnotrgovinskom poslovanju.

U Srbiji taj status za sada ima 22 kompanije, a u Severnoj Makedoniji četiri, pa će uzajamno priznavanje statusa podrazumevati da te kompanije imaju isti tretman kao u zemlji u kojoj su status stekle.

Projekat integrisanog prelaza je realizovan u skladu sa prošlogodišnjim dogovorom da se što pre omogući implementacija projekta „One stop shop” za integrisano upravljanje granicom, kako ni putnici ni privrednici ne bi gubili vreme u čekanju na granici.

Izvor: Politika, Jugpres i Koordinaciono telo