Arhiva vesti
                   

OTVOREN NOVI PAVILjON ZA SMEŠTAJ MIGRANATA

17. Februar 2016.

Preševo - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad otvorili su u Prihvatnom centru u Preševu dva nova paviljona za privremeni smeštaj 350 porodica migranata, dečiji kutak za majke sa decom i novu ambulantu.

Ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad, čija je zemlja dosad donirala Srbiji oko sedam miliona evra za pomoć migrantima, kazao je da je izuzetno zadovoljan kako Srbija postupa prema izbeglicama.

„Impresioniran sam onim što sam danas video i šta Srbija čini kako bi olakšala život izbeglicama. Srbija je mnogo uradila i mnogo radi kako bi pomogla izbeglicama i nastavićemo saradnju koja je i do sada bila odlična“, rekao je ambasador Kraljevine Norveške.

Ministar Vulin podsetio je da je Norveška do sada donirala tri miliona evra za renoviranje objekata za smeštaj migranata i još četiri kao direktnu pomoć izbeglicama.

„Pored toga što će migranti imati bolje uslove, želimo i da lokalno stanovništvo vidi da im migranti nisu nikakva pretnja , već da od toga mogu i da imaju pogodnosti. Sve ove zgrade koje se renoviraju ostaće u Preševu. Kartice koje dobijaju migranti takođe troše ovde u Preševu. Srbija očekuje da i ove godine dobija pomoć i nadamo se da će ta pomoć biti oko 20 miliona evra“, naglasio je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ponovio je da Srbija neće podizati ograde i da se zalaže da se sve zemlje dogovore oko zajedničkog rešenja za migrantsku krizu. On je naglasio da Srbija prati šta druge države rade.

On je objasnio da će Srbija vraćati migrante u Makedoniju ako dođe do toga da Hrvatska krene da nam vraća migrante u procesu readmisije.

Predstvanici UNHCR najavljuju da ce nastaviti da pomažu Srbiji sve dok traje migrantska kriza i da će 2016. godine donacije preko te organizacije biti oko 12 miliona evra. Kako je kazala predstavnica UNHCR Frančeska Boneli, uskoro će u Prihvatnom centru u Preševu početi treća faza uređenja prostorija za još 650 osoba koja će koštati 740.000 dolara.

Kada kompletno bude uređen paviljonski proctor, u Prihvatnom centru u Preševu moći će privremeno da boravi oko 1500 migranata.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo