Arhiva vesti
                   

OTVOREN KONKURS ZA PODRŠKU KLASTERIMA

15. Decembar 2014.

Evropski PROGRES je objavio javni poziv za finansiranje projekata za podršku klasterima u uvođenju inovativnih praksi i zajedničkom pristupu tržištu.

Pravo učešća imaju klasteri registrovani na teritoriji 34 lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije koje su uključene u realizaciju ovog razvojnog programa. 

Evropska unija i Vlada Švajcarske, donatori Evropskog PROGRES-a, izdvojile su 200.000 evra da bi podržale unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, članica klastera, kroz uvođenje novih ili unapređenje postojećih proizvoda, širenje tržišta i internacionalizaciju poslovanja. Maksimalna vrednost pojedinačnih projekata je do 40.000 evra, a klasteri moraju da obezbede finansijsko učešće od najmanje deset odsto od ukupne vrednosti projekta. 

„Ograničen pristup međunarodnim tržištima kao i nedostatak inovativnih proizvoda neke su od ključnih prepreka za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Pozivam klastere da kandiduju svoje projektne ideje za uvedođenje inovacija i unapređenje marketinga u malim i srednjim preduzećima, a Program će podržati najbolje predloge i time doprineti povećanju njihove konkurentnosti,“ rekla je Olivera Kostić, rukovodilac sektora za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava u okviru Evropskog PROGRES-a.

Pozivom su omogućena partnerstva sa institucijama visokog obrazovanja i profesionalnim udruženjima koje svojim iskustvom i znanjem mogu da doprinesu realizaciji planiranih ciljeva projekata. Proces izbora projekata za podršku će se sastojati iz dva koraka. Preselektovanim klasterima će, na osnovu  koncepta projekta,  biti pružena tehnička podrška kroz individualne konsultacije i trening pre dostavljanja finalnih aplikacija, a rok za dostavu aplikacija je 13. mart 2015. godine.

Informativne sesije tokom kojih će zainteresovanim klasterima  biti predstvaljeni detalji poziva biće održane od 16. do 18. decembra u Novom Pazaru, Vranju i Nišu.

Prijavna dokumentacija i dodatne informacije o projektu dostupne su na http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/           

Lokalne samouprave obuhvaćene programom Evropski PROGRES su sledeće: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška,Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava,Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo