Arhiva vesti
                   

OTVOREN KONKURS ZA DEVETU GENERACIJU PROGRAMA „PODELI SVOJE ZNANjE“

25. Oktobar 2018.

Beograd - Devetu godinu za redom je otvoren konkurs za generaciju mentorina u okviru programa „Podeli svoje znanje“, koji zajednički sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Evropski pokret u Srbiji.

Pozivaju se mlade žene, koje imaju minimum šest meseci relevantnog profesionalnog angažmana (volontiranje, stažiranje, radni odnos, itd.), žive i rade na teritoriji Republike Srbije, a potrebna im je mentorska podrška, da se prijave. Posebnu podršku program pruža mladim preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

„Podeli svoje znanje” je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje.

Cilj programa je profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da se postigne pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.

Model mentorstva je razvijen u svetu i uspešno se realizuje u svim društvenim sferama, od nauke, preko biznisa do politike. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Srbiji. Proces evropske integracije Srbije je proces reforme institucija i izgradnje demokratskog i prosperitetnog društva, a osnažene i uspešne žene jedan su od stubova takvog društva.

Kroz učestvovanje u programu mentorstva, mentorine dobiju mogućnost da savladaju veštine umrežavanja i dobiju savete kako da dalje razvijaju svoju karijeru i samopouzdanje.

Program će se realizovati u periodu od januara do novembra 2019. godine. Za to vreme, mentorka i odabrana mentorina će biti u kontaktu, razmenjivaće iskustva i povremeno se sastajati. Takođe, planirano je organizovanje 2 okruga stola gde će sve učesnice programa razmenjivati mišljenja i iskustva i razgovarati na različite teme, 3 radionice koje će za cilj imati dodatno osnaživanje i dve javne debate koje će biti organizovane van Beograda. Događaji su svake poslednje subote u mesecu (osim u martu - 9. marta), julu (nema događaja) i novembru (Mentorska šetnja koja se tradicionalno organizuje polovinom novembra i tom prilikom polaznice Programa zajedno šetaju određenom rutom, dele znanja i iskustva i dobijaju sertifikate).

Mentorine će biti uparene sa mentorkama u skladu sa svojom profesionalnom orjentacijom i interesovanjima.

Konkurs je otvoren od 1. oktobra do 30. novembra. Prijavni formular možete popuniti na:

https://docs.google.com/forms/d/1_za2B6uxoB1aLA29w4N2js9O9rFXRRJyvP4cuyLf4F0/viewform?edit_requested=true

Izvor: Evropski pokret u Srbiji i Koordinaciono telo