Arhiva vesti
                   

OTVOREN KONKURS FESTIVALA VIDEOMEDEJA ZA UMETNIKE I VOLONTERE (Rok: 15. jun 2020)

21. Maj 2020.

Novi Sad - Međunarodni video festival Videomedeja će se održati u periodu od 8. do 10. oktobra na više lokacija u Novom Sadu. Svi ljubitelji video umetnosti će moći da uživaju u programskom delu festivala koji će i ove godine činiti najnovija i inovativna umetnička dela iz sveta savremene video umetnosti. 

Konkurs je otvoren od 1. aprila i trajaće do 15. juna 2020. godine, a prijave za volontiranje su otvorene do 1. septembra 2020. godine.​ Umetnik može da prijavi više radova.  

Udruženje za video umetnost Videomedeja traži nove umetničke radove iz sledećih kategorija i audio-vizuelnih medija:

Projekcije: video umetnost, kratki filmovi, digitalne animacije

Medijski projekti: medijske instalacije, intervencije u izložbenom prostoru, napredne tehnologije u umetničkoj praksi, interaktivna umetnost u svim oblicima i formatima: robotski objekti, virtuelna stvarnost, net i projekti društvenih medija, audiovizuelni nastupi.

Međunarodni video festival Videomedeja je jedinstvena manifestacija koja već 24 godine okuplja značajne internacionalne i regionalne umetnike, ali i one koji do sada nisu imali priliku da budu vidljivi u ovoj praksi. Festival je do sada  ugostio i predstavio veliki broj umetnika, kustosa, teoretičara, kritičara, medijskih aktivista i producenata, među kojma je i Marina Abramović, i formirao jednu od  najvećih arhiva u Evropi, sa preko 5000 video radova iz čitavog sveta.

Ove godine će najkvalitetniji radovi biti prikazani u okviru programa festivala,  kao i u okviru izložbe (instalacije).

Važnost festivala su prepoznale mnoge institucije, kao što su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijata za kulturu informisanje i odnose sa verskim zajednicama, gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, kao i mnogobrojne institucija i organizacija u zemlji i inostranstvu sa kojima je uspostavljena dugogodišnja saradnja.

Više informacija o festivalu zainteresovani mogu da pronađu na http://videomedeja.org/

Izvor: RTV i Koordinaciono telo