Arhiva vesti
                   

ORGANSKA HRANA UZ POMOĆ TOPLE IZVORSKE VODE U SIJARINSKOJ BANjI

25. Mart 2019.

Medveđa – Četvoročlana učenička ekipa iz Medveđe osmisla je jedinstveni biznis plan o proizvodnji organske hrane u plastenicima koji bi se tokom cele godine navodnjavali toplom izvorskom i lekovitim vodom iz Sijarinske Banje, koja sada otiče u banjsku reku. Za tu ideju dobila je treću nagradu na regionalnom takmičenju Saveza pronalazača Srbije, koje se održalo u Vranju pod sloganom „Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora“.

Reč je zapravo o formiranju virtuelnog preduzeća, od ideje preko biznis plana i njegove održivosti.

“Učenici su najpre pošli od ideje da se iskoriste tople vode iz 18 banjskih izvora koje otiče u reku, a onda preko radionica došli do finalne ideje osnivanja preduzeća za proizvodnju organske hrane tokom cele godine, s prihodima i rashodima do dobiti. Cela ideja je njihova koju smo mi profesori podržali”, objašnjava jedan od profesora, Rade Perović.

Ta ideja decenijama je prisutna i u planovima lokalnih valsti, ali u praksi se nikada nije realizovala, pa izgleda da su mladi, potencijalni biznismeni, pažljivo slušali tarije i sve to uneli u kompjuter.

Takmičili su se najbolji učenici VIII razreda osnovne škole i prve godine srednje škole: Anđela Zlatković Milica Vuletić, Petra Lazić i Nikola Filipović, u pratnji Dragana Veselinovića i Radeta Perovića, nastavnika OŠ „Gornja Jablanica“ i TŠ „Nikola Tesla“ iz Medveđe.

Prvog dana održana je radionica „Izrada biznis plana“ i edukacija, a drugog je u sali Doma Vojske u Vranju održano takmičenje na kome su Medveđani zauzeli treće mesto.

Pored nagrađenih učenika, predsednik Saveza pronalazača, Slobodan Bata Simić uručio je i dve povelje “Mihajlo Pupin“ opštini Medveđa i predsedniku opštine, Nebojši Arsiću, koji je prisustvovao drugom takmičarskom danu i proglašenju najboljih.

„Od velikog broja ekipe iz cele Srbije, ekipa iz Medveđe osvojila je treće mesto i pokazala da je znanje u malim sredinama itekako na visokom nivou. Ulaganje u mlade i nauku se uvek pokaže kao najbolja investicija, jer su oni pravi ambasadori opštine Medveđa”, kaže prvi čovek Medveđe, Nebojša Arsić.

Manifestaciji je prisustvovao i Državni sekretar za privredu, Dragan Stevanović, kao i državni sekretar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Nerić.

Inače, Savez pronalazača Srbije postoji od 1956. godine i broji preko 1000 aktivnih članova iz 12 organizacionih jedinica Srbije.

Izvor: Jugmedia i Koordinacino telo