Arhiva vesti
                   

ORGANIZOVAN FUDBALSKI TURNIR ZA IZBEGLICE U PREŠEVU

21. Mart 2016.

Preševo - Turnir je organizovan zahvaljujuću saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i nevladinim organizacijama Mladi za izbeglice, Mercy Corps i International Rescue Committee.

Najmlađi su pokazali veliko interesovanje za turnir,  ali se uključio i značajan broj humanitarnih organizacija koje rade u Prihvatnom centru, kao i zaposleni u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije.

Prijavilo se 12 timova koji nisu bili podeljeni po državama iz kojih dolaze izbeglice već su svi timovi bili višenacionalni, a u svakom je bilo po 4 igrača jer se igrao mali fudbal.

„Želja nam je bila da ovo ne bude turnir gde će svaka zemlja imati svoj tim. Hteli smo da promovišemo poštovanje, toleranciju i fer plej i zato smo se odlučili za mešovite ekipe.  Najvažnije je da smo deci omogućili da se ponovo igraju i da budu deca i da za trenutak zaborave na rat i probleme, jer to njima najteže pada,” rekao je Nabih Rihani, kulturni medijator i prevodilac u organizaciji World Vision i jedan od glavnih organizatora turnira.

Ovo je za mene najdivniji dan u poslednjih pet godina, ovo je praznik za sve nas”, rekao je Dija Edvan, izbeglica iz Iraka koji je zajedno sa više od 200 izbeglica posmatrao mečeve sa improvizovanih tribina. Dija je na putu više od 40 dana, a u Srbiji je skoro dve nedelje.

Prema poslednjim podacima UNHCR-a, u Srbiji se trenutno nalazi oko 2000 izbeglica. Samo u Prihvatnom centru u Preševu nalazi se oko 680, a više od dve trećine njih su žene i deca. Ovaj turnir je bio prilika za najmlađe da zaborave na stradanja i da se igraju i takmiče sa svojim vršnjacima.

Izvor: B92, N1 i Koordinaciono telo