Arhiva vesti
                   

OPŠTINA OBEZBEDILA 2 MILIONA DINARA ZA LIČNE ASISTENTE U ŠKOLAMA

11. Oktobar 2019.

Bujanovac – Personalni asistenti za predškolce i učenike u programu inkluzivnog obrazovanja (IOP) u bujanovačkim osnovnim i srednjim školama počeće sa radom od 15. oktobra, nakon što je lokalna samouprava obezbedila 2 miliona dinara za njihovo angažovanje.

„Rebalansom opštinskog budžeta izdvojen je novac za angažovanje 30 ličnih asistenata do kraja kalendarske godine“, rekao je načelnik opštinskog Odeljenja za javne službe, Driton Redžepi.

Iako je raspored asistenata osposobljenih za rad sa decom kojoj je neophodna posebna pažnja još uvek u fazi izrade, Redžepi je najavio kao realnu mogućnost da se Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu u potpunosti ispuni zahtev, odnosno da tamo bude raspoređeno onoliko asistenata koliko je škola tražila.

„Mislim da se tamo povećao broj, u odnosu na zahtev iz septembra kada je zatraženo 7 asistenata, maksimalno ćemo se potruditi da potrebe škole zadovoljimo u celosti“, rekao je Redžepi.

Ovo do sada nije bio slučaj, jer je po informacijama iz škole ranija praksa bila da se angažuju maksimalno 2-3 asistenta uprkos realnim potrebama.

Promene će biti i u srednjim školama, koje za razliku od jednog asistenta u prošloj školskoj godinu, sada zahtevaju četiri – škola „Sveti Sava“ tri, a „Sezai Suroi“ jednog.

Opština će nastojati, dodao je Redžepi, da i u budžetu za narednu godinu obezbedi sredstva za ovu namenu, tako da će ugovori po svoj prilici biti produženi, a deca dobiti adekvatnu pomoć u nastavi do kraja školske godine.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo