Arhiva vesti
                   

OPŠTINA MEDVEĐA UČESTVOVALA NA 10. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O MINERALNIM RESURSIMA

20. Novembar 2020.

Medveđa - Konferencija o mineralnim resursima, koja je međunarodnog karaktera, se održava 10 godina zaredom. Ove godine, zbog uticaja aktuelne pandemije, konferencija je održana onlajn.

Drugog dana konferencije na temu „Rudarstvo i lokalne zajednice – Uticaj pandemije na regionalni razvoj“, učešće je uzela i opština Medveđa.

Ovogodišnja konferencija je pružila dragocen uvid u informacije o rudarsko-geološkim projektima u Srbiji i drugim zemljama, na kojoj su predstavljeni primeri najbolje prakse u domenu održivog rudarstva, o izazovima sa kojima se sreću žene rukovodioci u rudarskoj industriji, o inovacijama u rudarskoj opremi i tehnologijama, kao i o mogućnostima finansiranja u geologiji i rudarstvu, zatim o uticaju rudarstva na lokalnu samoupravu, o važnosti projektnog finansiranja u rudarskom sektoru i ostale važne teme.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić je, u drugom danu ove prestižne međunarodne konferencije izneo presek stanja koji se odnosi na korona virus, kao i zajedničku saradnju sa kompanijama koje vrše istraživanje i rudarenje na teritoriji opštine Medveđa.

Pored eksploatacije u rudniku Lece, istražno polje pokriva i kompanija „Metalfer“, dok u ataru sela Tulare istraživanje vrši „Dunav minerals”, a od pre godinu ili dve i „Jantar“ grupa. Dobra koordinacija i međusobna saradnja prilikom pandemije značajno je olakšala poslovanje svih subjekata na teritoriji opštine Medveđa.

Izvor: Info centar jug i Koordinaciono telo