Arhiva vesti
                   

OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO

17. Septembar 2008.

USAID-ov program ekonomske sigurnosti organizovao je Vranju okrugli sto pod nazivom „Omladinsko preduzetništvo“. Cilj skupa je bila identifikacija problema i izazova nezaposlenosti mladih na jugu Srbije. Okrugli sto je imao za cilj i da omogući razmenu informacija i saradnju svih relevantih organizacija koje su uključene u implementaciju stretegije razvoja omladinskog preduzetništva i zapošljavanja. Skup je otvorio predsednik opštine Vranje Miroljub Stojčić, a učesnicima se obratio Majkl Pilsberi , direktor USAID-ovog programa ekonomske sigurnosti , Mirjana Arsić, savetnica u Ministarstvu za omladinu i sport i Danijela Nenadić, savetnica direktora Službe Koordinacionog tela Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.
Na skupu je istaknuto da je, prema statističkim podacima, oko 40% mladih ispod 25 godina starosti nezaposleno u Srbiji. Ovaj skup je organizovan sa idejom da pokrene pitanja u vezi sa nezaposlenošću mladih u regionu južne Srbije, jačanja poslovnih veština, pristupa uslugama i resursima potrebnim radi uspešnog poslovanja na tržištu.
USAID-ov program ekonomske sigurnosti promoviše ekonomski razvoj u nerazvijenim područjima Srbije kroz podršku malim i srednjim preduzećima i omogućava usavršavanje i osnaživanje mladih pomažući im da steknu veštine nepohodne da se uključe u ekonomske tokove.
Strategija USAID-ovog programa ekonomske sigurnosti usmerena ka mladima podrazumeva četiri oblasti rada - jačanje omladinskog preduzetništva kroz program Dostignuća mladih; podrška strategiji Ministarstva omladine i sporta u oblasti promocije zapošljavanja mladih kod poslodavaca ili kroz samozapošljavanje, kao i preduzetništva; rad sa privatnim sektorom u cilju stvaranja mogućnosti prakse za mlade učenike i studente i razvoj obrazovnih programa razmene.
Izvor: Jugpres, Koordinaciono telo Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu