Arhiva vesti
                   

OKRUGLI STO U BEOGRADSKOM MEDIJA CENTRU O POTREBAMA MLADIH U OPŠTINAMA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

31. Juli 2017.

Beograd - Udruženje građana Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije” iz Leskovca organizovalo je u beogradskom Medija centru okrugli sto na temu kulturnih potreba mladih u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlade Švajcarske i Srbije, preko programa Evropski Progres. Na  okruglom stolu su učestvovali  predstavnici Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa,  ministarstava prosvete, programa Evropski Progres, lokalnih samouprava i civilnog sektora, a moderatorka  je bila novinarka Ljiljana Stojanović.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković je rekao da Koordinaciono telo iz budžeta dodeljuje sredstva lokalnim samoupravama, a na njima je kako će ih i na koje projekte trošiti.

Govoreći o nostrifikaciji diploma, o čemu je bilo dosta reči, on je rekao da se na području Kosova i Metohije ne priznaju diplome stečene u ostalom delu Srbije, kao i obratno. Prema njegovim rečima, u skladu sa smernicama sačinjenim u okviru dijaloga Beograda i Prištine, priznavanje diploma je uslovljeno formiranjem posredničkog tela.

Stanković je kazao da se obilaskom škola mogu videti veoma talentovana deca za razne oblasti kulture.

Prema rečima Stankovića, u medijima se mogu naći i informacije koje ne odgovaraju istini, kao što su natpisi da se ne može ući u Veliki Trnovac, iako „ljudi tamo nesmetano funkcionišu".

„Veliki Trnovac ima fudbalski klub koji se takmiči u jednoj od liga sa vojničkim klubom i uvek je do sada u tom mestu bilo korektno navijanje,“ istakao je Stanković.

Stanković je naveo da je Koordinaciono telo u Bujanovcu pokušalo da napravi Dane Bekima Fehmijua i obezbedilo filmove na albanskom. Rekao je da je teško govoriti o kulturi kada neko iz bujanovačkog Doma kulture izbaci KUD „Kolo“i sve nošnje i opremu kojy su imali.

Šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Rahim Salihi je rekao da se iz opštinskog budžeta pomažu brojne nevladine organizacije na tom području, ali nedostaje neka koja bi se bavila isključivo potrebama mladih. Prema njegovim rečima, nevladine organizacije bi trebalo da pokažu više hrabrosti i da konkurišu za sredstva i na državnom i na međunarodnom nivou.

Pomoćnik predsednika opštine Bujanovac Boban Pavlović je rekao da je najveći problem za mlade u tim opštinama nezapslenost i da je glavni cilj kako ih zadržati, jer je velika ekonomska migracija.

Šef Kancelarija za mlade u Preševu Mentor Zejnulahu je ukazao na problem jezičke barijere, navodeći da mladi Albanci u Preševu ne znaju srpski jezik, mada mnogi imaju želju da ga nauče. Prema njegovim rečima, postoji želja za zajedničkim volonterskim radom, ali nedostaje inicijativa, kako sa strane Albanca, tako i Srba i Roma.

Predstavnik mladih iz opštine Medveđa Rahim Kosumi je takođe ukazao na problem nezaposlenosti mladih, a istakao je da su, kad ima nekog kulturnog dešavanja, svi prisutni - Srbi, Albanci, Romi.

Marko Vujačić je rekao da se kroz aktivnosti Evropskog Progresa, čiji je program menadžer, podstiče preduzetnička aktivnost i samozapošljavanje radi smanjenjanja nezaposlenosti. Govoreći o programima za kulturu, on je kazao da su potrebni novi objekti i oprema, koja je često neadekvatna, dodavši da kulturnim radnicima treba pružiti priliku da se usavršavaju.

Izvor: Beta, FoNet i Koordinaciono telo