Arhiva vesti
                   

OKRUGLI STO O KULTURNIM POTREBAMA MLADIH U PREŠEVU

20. Juli 2017.

Preševo - U okviru projekta „Kulturne potrebe mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi - Kako do dijaloga”, koji  finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski Progres, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije je u maloj sali opštine Preševo organizovao okrugli sto na kome se govorilo o  kulturnim porebama mladih i načinima za njihovo rešavanje. Međutim, iako projekat nosi naziv „kulturne potrebe”, glavna tema okruglog stola u Preševu je bila nemogućnost zapošljavanja, koju mladi vide kao glavni preduslov za zadovoljenje svojih kulturnih potreba.

Na okruglom stolu su učestvovali Rešat Neziri, zamenik predsednika opštine Preševo, Valon Arifi, direktor Ujedinjenih volontera iz Preševa, aktivisti iz Kancelarije za mlade u Preševu i mladi iz političkih stranaka koje deluju u Preševu

Zamenik predsednika opštine Preševo Rešat Neziri je govorio o nezadovoljenim potrebama omladine, njihovom neadekvatnom obrazovanju, kao i o nemogućnosti zapošljavanja, odnosno o mogućnosti partijskog zapošljavanja.

On smatra da bi adekvatno obrazovanje pomoglo mladima da brže dođu do posla, ali da mladi ne mogu da ga steknu zbog nedostatka udžbenika na albanskom jeziku.  Ukazao je i na problem sa nostrifikacijom diploma stečenih na Kosovu i Metohiji, ali i sa nastavom na srpskom jeziku za albansku decu, koju izvodi nestručan kadar.

 „Zadovoljenje kulturnih potreba je teško zbog nedostatka novca. Podrška od lokalne samouprave je simbolična jer je Kancelarija za mlade u Preševu dobila samo milion dinara”, rekao je Neziri.

On je rekao i da Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, čiji su predstavnici učestvovali na okruglom stolu, nije ispunilo svoju obavezu  poboljšanja života i standarda stanovništva.

Direktor Ujedinjenih volontera iz Preševa Valon Arifi  rekao je da je „Albanskoj omladini  uskraćeno adekvatno obrazovanje”. Dodao je da veliku odgovornost za nerešavanje problema mladih u Preševu snosi lokalna vlast, ali i Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Predstavnik Koordinacionog tela za jug Srbije iz kancelarije u Preševu, Seljami Bektaši, je istakao da Koordinaciono telo već osmu godinu zaredom stipendira studente čiji roditelji nisu u stanju da finansiraju njihovo školovanje.

„Na osnovu sprovedenog konkursa, dodeljeno je 415 stipendija u iznosu od 6.000,00 dinara mesečno. Služba Koordinacionog tela je u 2016. godini odvojila 18.774.000,00 dinara za stipendije srednjoškolcima i dodelila besplatan školski pribor i đačke torbe đacima prvacima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. U 2016. godini odvojeno je  14.363.968,41 dinara za program stipendiranja na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu studentima koji su ranijih godina upisali studije i prelazili na više godine. Trenutno 25 stipendista prima stipendiju Službe Koordinacionog tela”, rekal je Bektaši.

On je rekao i da „kada je reč o obrazovanju, u 2016. godini, Služba Koordinacionog tela je za potrebe nastave na odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, u saradnji sa štamparijom Uprave za zajedničke poslove, omogućila besplatno štampanje 13 udžbenika u tiražu od 50 primeraka” .

„Prvi put Koordinaciono telo je organizovalo tomesečni kurs srpskog jezika za mlade iz ove opštine kojima je srpski nematernji jezik. Služba Koordinacionog tela je prvo organizovala obuke za nastavnike iz izabranih osnovnih škola iz ove tri opštine, a zatim je , u saradnji sa programom Evropski Progres, obezbedila finansijska sredstva za udžbenike, priručnike i dodatna nastavna sredstva sa ciljem poboljšanja nastave u 16 osnovnih škola u ove tri opštine”, rekao je Bektaši i dodao da su podržavani i projekti Udruženja građana i da će Služba Koordinacionog tela  „u narednom periodu  nastaviti aktivnosti u vezi sa poboljšanjem kvaliteta obrazovanja u multietničkim opštinama na jugu Srbije”.

Mladi iz političkih stranaka koje su aktivne u Preševu su kao najveći problem istakli zapošljavanje.

Dijalog o kulturnim i egzistencijalnim potrebama omladine je otvoren, pa se postavilo pitanje omladinske aktivacije, odnosno načina na koji bi se mladi pokrenuli da učestvuju ne samo u kulturnom životu Preševa, već i u svim drugim oblastima.

Zaključeno je da bi Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava trebalo da preuzmu odgovornost za to.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo