Arhiva vesti
                   

OKRUGLI STO O „KULTURNIM POTREBAMA MLADIH U PREŠEVU, BUJANOVCU I MEDVEĐI – KAKO DO DIJALOGA“

18. Juli 2017.

Bujanovac - U bujanovačkom domu kulture „Vuk Karadžić”  juče je održan okrugli sto na kome su prezentovani rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 105 mladih između 18 i 28 godina. Anketu je realizovao leskovački Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, u okviru projekta „Kulturne potrebe mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi – Kako do dijaloga“, kojeg,  preko programa Evropski Progres, finasiraju Evropska unija i Vlade Švajcarske i Republike Srbije.

Na okruglom stolu su prisustvovali predstavnici opštinske uprave, programa Evropski Progres i nekoliko odbornika u lokalnoj skupštini.

Ispitanici u anketi iz sve tri lokalne nacionalne zajednice smatraju da bi kulturni događaji u bujanovačkoj opštini mogli biti kvalitetniji.

Anketirani mladi iz srpske, albanske i romske zajednice su kao najodgovornije za takvo stanje naveli lokalnu vlast.

Jedan od učesnika okruglog stola, šef kabineta predsednika opštine Buajnovac Rahim Salihu, smatra da je lokalna samouprava uključila dosta mladih u kreiranje događaja u svojoj sredini.

On je, kao primere, naveo mlade odbornike u SO, angažovanje mladih u okviru programa stručne prakse, kao i sufinansiranje kreativnih ideja i projekata predstavnika mlade populacije u bujanovačkoj opštini.

Pomoćnik predsednika opštine Boban Pavlović je naglasio da je ove godine iz opštinskog budžeta izdvojeno 25,5 miliona dinara za stručno usavršavanje mladih kadrova, 10 miliona za početnike ili za one koji već imaju svoju firmu, zatim 23 miliona subvencija za poljoprivredu, 1,7 miliona za kulturno-umetnička društva itd.

Miodrag Milković, zamenik šefa odborničke grupe kolalicije oko SNS u SO Bujanovac, ukazao je na nedovoljnost budžetskih sredstava od jednog procenta namenjenih za kulturu, kao i na nepostojanje povratnih rezultata o utrošku sredstava za stručno osposobljavanje.

Milković je istakao da je neophodno stvaranje strateških uslova za nova radna mesta i da će do toga doći tek kada se smanji državni aparat.

Šef odborničke grupe PDD u SO Bujanovac Ragmi Mustafa je podsetio da lokalna vlast nije zaboravila mlade s obzirom da je još 2010. godine osnovana kancelarija za mlade.

Cilj projekta „Kulturne potrebe mladih“u Bujanovcu, Preševu i Medveđi-Kako do dijaloga?“ bio je razvoj i promovisanje međuetničkog i interkulturalnog dojaloga radi povećanja kohezije zajednice, a naročito među mladim Srbima, Albancima i Romima u tri pomenute opštine.

Rezultati ovog projekta publikovani su u brošuri koja je promovisana na jučerašnjem okruglom stolu. 

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo