Arhiva vesti
                   

OKO 300 POZIVA NA SOS TELEFON U VRANjU ZA GODINU I PO DANA

26. Juli 2017.

Vranje - U primenjivanju novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kritičan je trenutak kada se nakon udaljavanja nasilnika iz kuće ili stana, on vrati u isti prostor.

To je trenutak kada nadležne institucije moraju pažljivo da procene bezbednost žene i deteta, da bi se što bolje obezbedila njihova sigurnost“, rekla je Suzana Antić Ristić, predstavnica Odbora za ljudska prava i SOS telefona u Vranju.

Kaže da je SOS telefon u Vranju, tokom 2016. godine,  primio 191 poziv, od koga su 131 pozivi žena. Ove godine, od januara do juna, primljeno je 97 poziva, od kojih su 87 pozivi žena.

„Neka nam se javi svako ko želi  da se informiše o problemu i da sazna svoja prava.  Zato postojimo, a nudimo i besplatnu pravnu i psihosocijalnu podršku. Poziv SOS telefonu Vranje može biti i anoniman“, rekla je Antić Ristić.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu 1. juna 2017. godine i on obuhvata dve hitne mere: meru udaljavanja lica iz prostora u kome je vršeno nasilje i meru zabrane komunikacije i prilaza žrtvi nasilja.

Gnev onoga koji čini nasilje uvećan je samim iseljenjem, zbog kojeg se oseća dodatno poniženo i javno osuđeno, jer svi vide da je on nasilnik.Onda čujemo izjave „ona li će mene da izbaci“, „ubiću je kad se vratim“ i slično,“ rekla je Antić Ristić.

Samo prepoznavanje kritičnih trenutaka u odnosu žrtva-nasilnik i uopšte prepoznavanje nasilja u porodici je prvi korak ka sprečavanju fatalnog završetka“, ističe Antić Ristić i dodaje da pojedinci u institucijama moraju ubuduće da obrate pažnju na takve kritične trenutke, što im nalaže i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

„Važno je biti informisan da li ste izloženi porodično – partnerskom nasilju, ko vam može pomoći i kako se na vreme zaštititi. Brojevi SOS telefona u Vranju su 017/410-822 i 066/410-822, mail: sosvr@hrcvr.org“, ističe Antić Ristić.

Izvor: Vranjske i Koordinaciono telo