Arhiva vesti
                   

OFICIR S RUŽOM

15. Maj 2008.

MILOSAV SIMOVIĆ (41), KOMANDANT 4. BRIGADE KOPNENE VOJSKE, NAJMLAĐI GENERAL U VOJSCI SRBIJE

KOMANDANT 4. brigade Kopnene vojske, do pre neki dan pukovnik, Milosav Simović (41), jedan je od 17 novih brigadnih generala. I, najmlađi je među oficirima sa najvišim činom u VS. Uz to, njemu je pripao jedan od 204 nova pasoša u akciji „Novosti“ i RTS-a.
Zahvaljujući njemu, vojska u vranjskom kraju uživa nepodeljeno poverenje, jer je, otvorivši kapije tamošnje kasarne, na već čuvenim "Otvorenim danima", armiju približio običnom čoveku, pa ona odavno nije neka tabu-tema, već oslonac i u najtežim situacijama. S tim će se složiti i mnogi Albanci, uprkos predrasudama da im je Vojska Srbije trn u oku.
- Ako se Albanac u planinskom bespuću obrati mom kapetanu i zatraži pomoć, jer mu se sin povredio dok je sekao šumu i ovaj mu pruži prvu pomoć, ne vidim u tome ništa sporno - naglas razmišlja Simović.
Njegovi vojnici, s njim na čelu, u pravom su smislu, što bi neki rekli, faktor mira i stabilnosti na ovim prostorima. Kako Simović vidi ulogu brigade koju vodi?
- Težišni zadatak je obezbeđenje administrativne linije sa Kosovom i kontrola kopnene zone bezbednosti na teritorijama opština Bujanovac, Preševo i Vranje. Mi čuvamo mir, pomažući Srbima, Albancima i Romima bez razlike.
Koliko je posvećen vojsci, govori i to što je, opet zahvaljujući njemu, kasarna "Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog" dobila spomen-sobu. Naslov teksta, pak, opravdava Simovićeva navika da svim ženama koje poznaje obavezno šalje osmomartovske čestitke, koje lično ispisuje kitnjastim rukopisom. Takođe, nema humanitarne akcije u kojoj vojnici kojima je on na čelu nisu učestvovali. Zbog toga ga u Vranju, i oni koji ga znaju i oni koji ga nikad nisu videli, zovu Simke. A, kad oni nekog oslovljavaju nadimkom, to znači da su ga prihvatili sasvim - kao brata, sina ili najboljeg druga. Za Vranjance, većeg čina nema...

IMPRESIVNA KARIJERA
SIMOVIĆ je rođen u Raškoj, osnovnu školu završio je u Leposaviću, srednju vojnu školu u Sarajevu, a pošto je bio jedan od najboljih pitomaca, upućen je na tamošnju Vojnu akademiju.Prva služba bila mu je u Nišu, od 1997. godine je u Bujanovcu. Komandant 78. motorizovane brigade postao je 2004.Završio je komandnoštabno, a onda i generalštabno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane sa čistom desetkom. Najmlađi pukovnik u istoriji srpske vojske postao je 2001, sa samo 34 godine.