Arhiva vesti
                   

OEBS: CILj JE POTPUNA SLOBODA MEDIJA I BEZBEDNOST NOVINARA U SRBIJI

1. Juli 2022.

Beograd - Misija OEBS u Srbiji kao i OEBS-ova organizacija za slobodu medija organizovali su trodnevnu konferenciju posvećenu slobodi medija i bezbednosti novinara.U okviru konferencije održani su sastanci sa vlastima, medijskom zajednicom, civilnim društvom, uključujući i  Republičkog javnog tužioca,ministra spoljnih poslova Republike Srbije te predsednika Skupštine Republike Srbije.

Predstavljeni su rizici od pristrasnosti i uticaja na lokalno novinarstvo a razgovaralo se i o slobodi  novinarskog izražavanja. Konferenciju je podržao i USAID Srbija a o temama su govorili predstavnici BIRN-a kao i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.  Takođe je prezentovan  Priručnik za politiku: Reflektor na uticaj veštačke inteligencije na slobodu izražavanja (SAIFE), koji pruža smernice državama kako da zaštite slobodu govora.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Nikola Selaković, sastao se sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija, Terezom Ribeiro, poručivši da Srbija pridaje veliki značaj pitanju slobode medija i saradnji sa predstavnikom OEBS-a za ovu oblast.

Selaković je informisao sagovornicu da naša vlada ulaže velike napore u primeni Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine i da će se dalje izmene i dopune medijskih zakona u skladu sa Akcionim planom, nastaviti nakon formiranja Vlade Srbije.

Kako je izjavio Šef Misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, OEBS  će nastaviti da podržava Srbiju na veoma važnom poslu, sprovođenju Akcionog plana za medijsku strategiju.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici medija s juga Srbije a  ispred Službe Koordinacionog tela prisustvovala je  v.d.pomoćnice direktorke, Tamara Milošević – Grbić.

Izvor: OEBS, Tanjug, Koordinaciono telo