Arhiva vesti
                   

ODRŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA KOORDINACIONOG TELA ZA OPŠTINE PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

10. Septembar 2009.

Beograd, 10.09.2009.  Trećoj sednici Predsedništva Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa od kako su se u rad ponovo uključili predstavnici albanske zajednice, prisustvovali su svi članovi Predsedništva, kao i predstavnici OEBS, Ministarstva pravde i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U konstruktivnoj atmosferi  razgovarano je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama na jugu Srbije. Predsedništvo je posebno razgovaralo o pitanjima iz oblasti obrazovanja, o formiranju Nacionalnog saveta nacionalne zajednice Albanaca, problemima u oblasti medija kao i pitanjima vezanim za pravosuđe. 

Predsednik Koordinacionog tela i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je otvaranje kancelarije republičkog zaštitnika građana u Bujanovcu i Preševu.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić predočio je članovima predsedništva odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i najavio sastanak u Bujanovcu na kojem će svim političkim predstavnicima Alabanaca sa juga Srbije odgovarati na pitanja u vezi sa novim zakonom koji definiše formiranje nacionalnih saveta.

Pomoćnica ministarke pravde Mira Tadić izvestila je članove predsedništva o situaciji u vezi sa izborom sudija u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.