Arhiva vesti
                   

ODRŽAN DRUGI SASTANAK POSEBNE RADNE GRUPE ZA INTEGRACIJU ALBANACA U DRŽAVNE INSTITUCIJE

7. Juli 2022.

Beograd – Na drugom sastanku Posebne radne grupe za integraciju Albanaca u državne institucije, predstavljena je ekspertkinja Emilija Orestijević koja će raditi na izradi dokumenta sa planom za integraciju albanske nacionalne manjine. Njeno angažovanje podržala je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu. Orestijević je prisutne obavestila o metodološkom okviru i pojasnila nacrt dokumenta.

Razgovaralo se i o dokumentu koji je prethodno svim članovima radne grupe dostavio Nacionalni savet albanske nacionalne manjine, a koji se tiče zastupljenoosti Albanaca na određenim radnim mestima.

Jelena Čolić, v.d. zamenice direktorke Službe Koordinacionog tela je istakla da se uporedo sa izradom plana, kontinuirano traže načini za zapošljavanje Albanaca. Ona je prisutne izvestila o zaposlenju dve  doktorke Albanke u Zdravstvenom centru Vranje. Čolić je dodala da Posebu radnu grupu čeka intenzivan rad te da se nada da će konačan dokument biti završen do početka decembra ove godine.

Posebna radna grupa je konstituisana u aprilu ove godine, prema dogovoru sa Društvenog dijaloga u vezi sa Planom od 7 tačaka, održanom 11.marta u Bujanovcu.

Izvor: Koordinaciono telo