Arhiva vesti
                   

ODNOS PREMA ALBANSKOJ I OSTALIM MANjINAMA U SKLADU SA EVROPSKIM KRITERIJUMIMA

17. Juli 2018.

Beograd Pojedini političari sa juga Srbije pokušavaju da manipulišu osećanjima albanske manjine, sa ciljem da uspostave veštačku ravnotežu sa teškim položajem Srba na Kosovu i Metohiji, rekla je za „Večernje novosti" Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kako je rekla Jankovićeva, to se odnosi na aktuelni politički trenutak ubrzanog traženja takozvanog rešenja za KiM, ali je opasno, jer takve izjave imaju za cilj da podstiču podele i animozitete.

Jankovićeva je to rekla komentarišući zahteve lidera Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da njihova manjina dobije prava kao Srbi na severu KiM, dodajući da se  „osetljivo pitanje ravnopravnosti mora posebno čuvati od pogubnog uticaja političkih manipulacija".

Poverenica je naglasila da je odnos prema albanskoj i ostalim manjinama u skladu sa evropskim kriterijumima.

„Odnos prema manjinama je izuzetno osetljivo pitanje. Nas na Balkanu je skupo koštalo i u Srbiji je jedno od prioritetnih pitanja. Ko god se nama obratio, nije ostao bez adekvatne zaštite", rekla je ona, dodajući da se polovina pritužbi odnosi na Rome.

Upitana da li smatra da je govor pojedinih političara diskriminatorski, Jankovićeva je odgovorila potvrdno.

„Ima slučajeva da ne vode računa. Često sam, naročito tokom izbornih kampanja, upozoravala da bez obzira na međusobna neslaganja mogu da vode politički dijalog uz poštovanje", rekla je ona.

„Bitno je što ljudi s najviše političkog i društvenog uticaja šalju vrlo jasne poruke o nedopustivosti takvog ponašanja", istakla je Jankovićeva.

Broj pritužbi građana povereniku je u poslednje vreme u porastu za oko 20 odsto, rekla je ona, navodeći da je to sasvim razumljivo i očekivano.

Jankovićeva je rekla da je važno da građani prijavljuju povrede i da ne treba da se plaše.

„Uspešno rešeni slučajevi šalju poruku o nedopustivosti takvog ponašanja", zaključila je Jankovićeva u razgovoru za „Novosti".

Izvor: Tanjug, Večernje novosti i Koordinaciono telo