Arhiva vesti
                   

OD SEPTEMBRA U OSNOVNIM ŠKOLAMA NOVI FAKULTATIVNI PREDMET O BEZBEDNOSTI DECE

27. Jun 2017.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je  sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece,“ zahvaljujući kome će od septembra biti uveden novi fakultativni predmet u osnovne škole.

Učenici četvrtog i šestog razreda će, od sledeće školske godine, imati predmet o bezbednosti dece  čiji primarni cilj je prevencija. Učenici će jednom mesečno imati predavanja na različite teme o bezbednosti u saobraćaju, štetnom uticaju droge i alkohola, opasnostima koje ih vrebaju na internetu i društvenim mrežama. Teme razgovora sa decom četvrtog i šestog razreda uključivaće i nasilje kako negativnu društvenu pojavu, prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, kao i šta je neophodno preduzeti u zaštiti od požara i prirodnih nepogoda.

Ministar Stefanović je istakao da  mališani treba bolje da se upoznaju i sa osnovama bezbednosti u saobraćaju. On je rekao da će u MUP - ovom programu učestvovati veliki brojem predavača koji će dolaziti u škole.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da mu je veoma drago što dva ministarstva nastavljaju dobru saradnju koja je započeta u septembru, kada su on i ministar Stefanović obilazili škole i trudili se da razviju što više bezbednosnih mera.

On je dodao da je potrebno pozabaviti se vršnjačkim nasiljem i istakao da će se Ministarstvo prosvete, u saradnji sa centrima za socijalni rad i školskim policajcima, truditi da ojača školske timove.  

Izvor: Info centar jug i Koordinaciono telo