Arhiva vesti
                   

OD OKTOBRA ISPLAĆIVANjE ZARADA I NERADNIM DANIMA

20. Jun 2018.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Poslodavci u Srbiji će od oktobra ove godine moći zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću. 

„Građani će istog trenutka imati uplaćeni novac na svojim računima, što je omogućeno novim „instant” platnim sistemom, koji će Narodna banka Srbije (NBS) pustiti u rad u oktobru,” izjavila je za  „Tanjug” Dragana Stanić, generalni direktor Sektora za platni sistem NBS.

„Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu ako poslodavac naloži svojoj banci da  izvrši  instant plaćanje, jer će sve banke tu mogućnost nuditi svojim klijentima, pa i poslodavcima”, kazala je Stanić.

Dosadašnja praksa je bila da kada poslodavac odluči da zarade isplati radnicima u petak posle podne, novac je mogao da „legne na račun” tek u ponedeljak, ili, u slučaju da se radi o prazniku, nakon njega.

Stanić je oblasnila da će, po nalogu poslodavca, transakcija proći kroz platni sistem NBS za svega nekoliko sekundi, dok će banka u kojoj građani imaju račun biti dužna da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.

Izvor: Tanjug, RTV Ritam i Koordinaciono telo