Arhiva vesti
                   

OD DVA DO PET HEKTARA RAZNOVRSNOG POVRĆA DOVOLjNO ZA PRISTOJAN ŽIVOT ČETVOROČLANE PORODICE

28. Avgust 2019.

Da bi jedna četvoročlana porodica mogla da živi pristojno i da školuje svoju decu, neophodno je da obezbedi minimum dva, a češće tri do pet hektara raznovrsnog povrća.

Kada je reč o manjim površinama, najbolje je da se gaji 10 do 20 različitih vrsta povrća, kako bi bila pokrivena cela sezona, odnosno kako bi povrtari tokom sezone imali raznovrsnost i odgovarajuću količinu za isporuku.

„Poznato je već da je povrtarska proizvodnja izuzetno intenzivna i da angažuje radnu snagu čitave godine. Ovo je jedan ozbiljan, dugoročan, komercijalan porodični posao. U ekstenzivnoj povrtarskoj proizvodnji na otvorenom polju, na primer, bez sistema za navodnjavanje, trebalo bi da računate na dva radnika po hektaru tokom cele godine. U intenzivnoj proizvodnji, sa dodatnim navodnjavanjem, trebalo bi da tokom godine planirate čak četiri radno sposobne osobe po hektaru,” kaže profesor dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Dodao je da proizvodnja u zatvorenom prostoru podrazumeva još veća ulaganja po jedinici površine.

„ Na 800 m2 do 1.000 m2 trebalo bi da računate da tokom cele godine jedna osoba radi po osam sati dnevno. Jednostavniji oblici zaštićenog prostora, poput plastenika tunelskog tipa, visine od 3,60 m do 4,20m, širine osam metara i dužine pet do sedam, otprilike mogu iz sopstvene proizvodnje vratiti sve uloženo za dve do tri godine u ekstenzivnoj proizvodnji, a u intenzivnoj za dve.

Izvor: E-kapija i Koordinaciono telo