Arhiva vesti
                   

OBUKA ZA MLADE NOVINARE I NOVINARKE U BRISELU (ROK: 15.07.2019)

15. April 2019.

Evropska komisija je otvorila konkurs za mlade novinare i novinarke koji izveštavaju o regionalnoj saradnji u okviru programa Youth4Regions. (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/youth4regions ) Pravo učešća imaju mladi od 18 do 30 godina, koji imaju do dve godine iskustva u medijima i studenti/kinje novinarstva iz svih članica Unije i susedskih zemalja, među kojima je i Srbija.

„Ovo je jedinstvena prilika za mlade novinare da steknu iskustvo i nauče više o politikama EU, posebno o kohezionoj politici. To je jedna od najvidljivijih aktivnosti EU, sprovedenih na nivou najbližem građanima. Nadam se da će ovaj program obuke inspirisati mlade novinare da pišu o projektima koje finansira Unija i o tome kako oni utiču na poboljšanje svakodnevnog života građana na terenu“, kazala je Korina Krecu, evropska komesarka za regionalnu politiku.

Konkurs je otvoren do 15. jula, a prijavljivanje se obavlja popunjavanjem onlajn formulara (https://youth4regions.win/) . U okviru prijave je  neophodno napisati članak dužine  od 400 do 1.000 reči ili napraviti video reportažu u trajanju od  2 do 3 minuta o efektima nekog od projekata Evropskog regionalnog razvojnog fonda (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/atlas/programmes/?search=1&keywords=&countryCode=ALL&regionId=ALL&themeId=ALL&programType=ALL&objectiveId=ALL&periodId=3 ) (što podrazumeva projekte međuregionalne i prekogranične saradnje)  (https://ec.europa.eu/regional_policy/EN/atlas/programmes/2014-2020/europe/2014tc16i5cb001)  ili Kohezionog fonda. (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/funding/cohesion-fund/).

Komisija će odabrati 33 najbolja kandidata/kinje (po jednog učesnika/cu iz svake od država Unije i petoro iz susednih zemalja). Oni će u Briselu učestvovati u aktivnostima povodom Nedelje regiona (https://europa.eu/regions-and-cities/ ) od 6. do 11. oktobra, gde će proći obuku za izveštavanje o regionanim temama, posetiti evropske institucije i izveštavati sa propratnih događaja. Troškove puta i smeštaja snosi Evropska komisija.

Izvor: europa.rs i Koordinaciono telo