Arhiva vesti
                   

Obrazovanje mladih Roma najvažniji zadatak

15. Avgust 2008.

U Gradskoj skupštini Leskovca uskoro počinje da radi Savet za nacionalne manjine

Obrazovanje mladih Roma najvažniji zadatak

Leskovac - Povodom formiranja Saveta za nacionalne manjine u lokalnom parlamentu grada na Veternici, razgovarano je, između ostalog, o aktuelnom stanju romske populacije. Čulo se, na primer, da u leskovačkom krasju živi oko 12.000 Roma, ali da je među 75 odbornika samo jedan iz redova te nacionalnosti. Na konkursu Ministarstva zdravlja, nijedna od pet Romkinja, koje su se prijavile za medicinske sestre, nije primljena!
Jedan od najtežih problema su nerešene komunalije, pa se zato često događa da deca obole od zarazne žutice, koja je poznata u narodu kao ,,bolest prljavh ruku’’.

Ravnopravnost na sudu
Dve slike u jednoj slici - tako bi moglo, makar približno, da se opiše aktuelno stanje u romskim naseljima od Leskovca do Lebana, Vlasotinca, Bojnika i Medveđe. Na jednoj strani je primetno višedecenijsko siromaštvo, drugde se uočava stanje raskoši. To ne kriju ni sami romski aktivisti. Ipak, ako celina govori sve, a može tako i biti, prilike među Romima juga Srbije su i dalje vrlo nepovoljne. Mnoga naselja su zapuštena, bez kanalizacije, često i bez vode, a nemali broj porodica živi u udžericama sklonim padu.
Slikovit primer je Mesna zajednica ,,Marko Crni’’ u kojoj živi oko 11.000 stanovnika, među kojima je više od 2.500 romske nacionalnosti, koja se suočava sa ,,urbanističkim haosom’’, koji preti da dovede do posledica neslućenih razmera - ističe predsednik Saveta MZ ,,Marko Crni’’ Slobodan Stanojković, koji je pre nekoliko godina dobio oktobarsku nagradu grada za doprinos u rešavanju komunalnih problema.
Zbog ogromnih deponija smeća, posebno u Đermanovićevoj ulici, jedno vreme je obezbeđivao čuvar i bila pod video nadzorom! Takvu, krajnje nepovoljnu sliku objašnjavaju i lošom komunkacijom sa predstavnicima lokalne samouprave.
Drugi slikovit primer su podaci Centra za socijalni rad, gde je minule godine 1.041 lice primilo jednokratnu pomoć u iznosu od 3.785.000 dinara, a ove godine će ta suma biti povećana za 30 odsto.
- Među korisnicima socijalne pomoći najčešći su Romi od kojih je 90 odsto socijalno ugroženih i u čijim porodicima ima i obolelih članova - kaže Snežana Milojković, direktorka Centra za socijalni rad u Leskovcu.
Drugačija, mnogo lepša slika je kada su svadbe, jer su veoma bogate i ima više stotina zvanica. Neizostavna je tradicionalna bleh muzika, a svadbeni običaji traju po nekoliko dana. Sve se to odvija uz mnoštvo foto i TV snimatelja, koji kasnije prave prebogate albume i filmove za večito sećanje u danima kada prođu godine mladosti i derta.