Arhiva vesti
                   

OBJAVLjEN PRAVILNIK O IPARD PODSTICAJIMA ZA DIVERZIFIKACIJU POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

2. Jun 2020.

Uprava za Agrarna plaćanja  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavila Pravilnik o IPARD podsticajima za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Pravilnikom su definisani osnovni zahtevi za korisnike, uslovi za konkurisanje za IPARD sredstava, iznos IPARD podsticaja, kao i postupci i potrebna dokumentacija za sprovođenje Mere 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Iznos donacija od vrednosti ukupnih investicija:

– Iznosi do 65% vrednosti investicije (ukupnih prihvatljivih troškova);

-Minimalni i maksimalni iznos povraćaja sredstava:

 -Minimalni iznos povraćaja sredstava je 5.000 evra;

 -Maksimalni iznos povraćaja sredstava je 300.000 evra;

Investicije se odnose na ulaganje u izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, kao što su sobe, restorani i drugi objekti; objekte za rekreaciju, igranje, turistički kampovi, poboljšanje objekata na otvorenom za jahanje, ribolov u unutrašnjim vodama, biciklizam, tematske staze; pejzažne radove i prilazne puteve; troškove marketinga, kao što su štampanje propagandnog materijala, stvaranje i održavanje sajta. Osim toga, mere su vezane i za kupovinu mašina, mehanizacije i opreme -osim sitnog ugostiteljskog inventara, kao i za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije u cilju obavljanja registrovane ugostiteljske, odnosno turističke delatnosti

U okviru plana za raspisivanje IPARD poziva za 2020. godinu - raspisivanje javnog poziva za Meru 7 je najavljeno za period do 15. jun.2020. Raspoloživi iznos donacija za navedeni poziv iznosi 1.097.277.145 dinara, odnosno, oko 9.338.528 evra.

Pravilnik možete da pogledate na http://www.minpolj.gov.rs/download/pravilnik-o-ipard-podsticajima-za-diverzifikaciju-poljoprivrednih-gazdinstava-i-razvoj-poslovanja/

Izvor: Subvencije.rs i Koordinaciono telo