Arhiva vesti
                   

OBELEŽAVANjE DVE GODINE OD POTPISIVANjA SPORZUMA O PRINCIPIMA REKONSTRUKCIJE KOORDINACIONOG TELA

30. Mart 2011.

U ponedeljak 28. marta 2011. godine održana je svečana sednica predsedništva Koordinacionog tela povodom obeležavanja dve godine od rekonstrukcije. Potpisivanje sporazuma od izuzetnog je značaja za opštine na jugu Srbije jer su time predstavnici albanske zajednice ponovo uključeni u rad Koordinacionog tela.

Pored predsednika Koordinacionog tela ministra Milana Markovića i članova predsedništva Koordinacionog tela, na svečanoj sednici prisustvovali su i zamenik premijera ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, direktor uprave carina Predrag Petronijević, direktor poreske uprave Dragutin Radosavljević, direktor agencije za privatizaciju Vladan Cvetković i direktor uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević.

Sednici su prisustvovali i međunarodni partneri koji podržavaju rad Koordinacionog  tela, šef misije OEBS Dimitrios Kipreos, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, stalni koordinator Ujedinjenih nacija Vilijam Infante, ambasadorka Sjedinjenih američkih država Meri Vorlik i ambasador Velike Britanije Majkl Devenport.

Ovo je bila prilika da se čuje šta je u protekle dve godine urađeno u cilju poboljšanja kvaliteta života građana na jugu Srbije.

Ministar Milan Marković je istakao da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno, "pre svega u oblasti pravosuđa, obrazovanja i integracije Albanaca u republičke institucije". Tom prilikom je dodao da je mnogo toga urađeno u sferi politike, ekonomije i obrazovanja a pre svega na formiranju multietničke vlasti u Bujanovcu, otvaranju rudnika Lece i odeljenja ekonomskog i Pravnog fakulteta niškog Univerziteta u Medveđi.

"Ove godine očekujemo da se završe radovi na vanbolničkom porodilištu u Preševu i da se otvori odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, mnogo je uloženo i u nevladin sektor, medije, pomoć socijalno najugroženijima, "a svi ti projekti imali su predznak multietičnosti".

"Politika Koordinacionog tela je prevazilaženje barijera koje nesporno postoje u Bujanovcu i Preševu, a u opštini Medveđa manje, između albanske i srpske zajednice", rekao je Marković.

On smatra da je politika Koordinacionog tela dala nesumnjive rezultate te danas u ovim opštinama postoje multietnički sportski klubovi, pozorišne predstave i omladinski centar, multietnički časopis za mlade.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je bezbednosna situacija na jugu Srbije stabilna i da će biti još bolja kada s epredstavnici nacionalnih manjina uključe u poslove u državnim institucijama.

Ministar Marković na sednici Koordinacionog tela za jug Srbije (Beta)

Ministar ekonomije Neboša Ćirić najavio je da će Vlada preduzeti dodatne aktivnosti kako bi pomogla privredi, poboljšala zapošljavanje i povećala standard građana iz ovih opština. U skladu sa izrečenim ciljevima 7. aprila u Bujanovcu biće organizovan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima ovih opština.

Šef delegacije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos  ocenio je da su napravljeni pozitivni koraci u opštinama na jugu Srbije istakavši značaj formiranja  multietničke vlasti u Bujanovacu.

„Cilj je da se svi građani, Srbi i Albanci, osećaju kao u svojoj domovini”, rekao je Kipreos.

I ostali predstavnici međunarodne zajednice pozitivno su ocenili rad Koordinacionog tela.