Arhiva vesti
                   

NVO „AKTIV“ POKRENULA SAJT SRPSKO-ALBANSKOG PRIJATELjSTVA

17. Maj 2022.

Beograd - NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice pokrenula je novi sajt „Srpsko-albansko prijateljstvo“ koji je zvanično predstavljen u Centru građanske energije.

Sajt su predstavili njegovi autori Aleksandar Pavlović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i novinar Filip Lukić, nakon čega je održana i diskusija na temu „Zajednički život Srba i Albanaca očima lokalnih aktivista i posmatrača“.

Trojezični sajt (srpski, albanski, engleski) deo je projekta „Unapređenje srpsko-albanskog prijateljstva” koji Aktiv sprovodi u partnerstvu sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda i Evropskim pokretom u Srbiji, uz podršku Švajcarske ambasade u Prištini.

Kako su najavili njegovi pokretači, sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima.

Građa obuhvata pedesetak kompletnih knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koje, kako ističu organizatori, imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju, pojedinačne radove pedesetak autora i više stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa.

Takođe, tu je i video baza koja sadrži intervjue s petnaestak istaknutih srpskih i albanskih intelektualaca, kao i lokalnih aktivista o temama koje se tiču mogućnosti zajedničkog života. Postoji i baza dokumentarnih i/ili igranih filmova i informacija o zajedničkim publikacijama, pozorišnim predstavama, javnim ličnostima i glumcima koji su živeli u obe sredine, kao i linkovi za prethodne projekte.

Na sajtu se nalazi oko 500 vesti i medijskih napisa na temu srpsko-albanskog dijaloga, objavljenih u proteklih 5 godina.

„Vebsajt, tako, nudi mnoštvo primera prijateljstva, saradnje, zajedničkih istraživanja, intervjue, edukativni sadržaj o srpsko-albanskim odnosima, dokumente i tekstove od zajedničkog interesa i drugu srodnu građu, koju nastojimo da popularizujemo i učinimo široko dostupnom“, naglasili su organizatori.

Izvor: KoSSev, Koordinaciono telo