Arhiva vesti
                   

NOVI PROJEKTI ZA JUG SRBIJE

29. Oktobar 2014.

Aleksinac -  Na jučerašnjem sastanku upravnog odbora Evropskog PROGRES-a  usvojeni su kriterijumi za pružanje podrške  klasterima  za uvođenje inovacija u ukupnom iznosu do 200.000 evra.    Odbor je odobrio i kriterijume za dodelu podrške lokalnim samoupravama za izradu tehničke dokumentacije za socijalne i ekonomske infrastrukturne projekte. Za tu namenu je izdvojena okvirna suma od 1,78 miliona evra.

Odbor je takođe odobrio  predlog projekta za institucionalno jačanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i podršku opštinama za poboljšanje politika rodne ravnopravnosti, koji će na terenu sprovoditi kancelarija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Na sastanku je predstavljen i napredak koji je Program ostvario od maja ove godine, kada je počela relizacija Evropskog PROGRES-a.  U prva četiri meseca potvrđena je relevantnost Programa u odnosu na nacionalne reforme i potrebe podržanih opština, uspostavljena je struktura za upravljanje Programom i pripremljen inicijalan niz aktivnosti.

„Evropski PROGRES je nova prilika za sve nas: da stvorimo povoljnije uslove za investicije i razvoj poslovanja, da osnažimo bazu za razvoj infrastrukture i da vam pomognemo da usvojite neke od najboljih globalnih praksi u vođenju projekata“ ,  rekao je predstavnik Sektora 3 Delegacije Evropske unije,  Rihard Maša.
 

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva i donatori, odnosno predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

„Prednost Evropskog PROGRES-a je regionalni pristup u realizaciji koji omogućava razmenu iskustava i praksi dobrog upravljanja među opštinama. Ovaj pristup će omogućiti opštinama da na svim planovima postignu više zajedno nego što bi to učinile pojedinačno“, rekla je direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji,  Izabel Perić.

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće a ktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije,  sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede, kao i da poboljšaju sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja.

Opštine obuhvaćene programom su: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo