Arhiva vesti
                   

NOVE ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE DONETE NA SEDNICI ODRŽANOJ U SUBOTU, 21. MARTA

23. Mart 2020.

Beograd – Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj u subotu, 21. marta, donela nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, koje su sledeće:

- Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije i ta odluka stupa na snagu u subotu od 20 časova. Odluka se ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

- Za sve građane koji za vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

- Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana izmenjena je u nedelju tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru kako bi kupili namirnice u samoposlugama.

Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs,   kao i na sajtu Vlade  Republike Srbije.

- Za sva lica mlađa od 65 godine, period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 ujutru.

- Zabranjuje se i rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

- Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, od subote u 20 časova.

- Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

- Ugostiteljskim objektima se zabranjuje da svoju delatnost obavljaju unutar objekta ili u bašti, ali građani mogu da kod njih kupuju hranu i piće „za poneti". To znači da ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće „za poneti" ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Ova se odluka se ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i na druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve mere koje su usvojene u prethodnom periodu imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana, ali Vlada Republike Srbije u ovoj borbi ne može pobediti sama, već joj je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina, navodi se u saopštenju sa sednice održane u subotu, 21. marta.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo