Arhiva vesti
                   

NOVE MERE VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA SUZBIJANjE EPIDEMIJE KOVID 19

24. Novembar 2020.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Vlada Republike Srbije je u subotu usvojila nove mere za suzbijanje epidemije izazvane virusom Covid–19, čija primena počinje danas i trajaće narednih deset dana.

Novim merama od 24. novembra do 3. decembra radno vreme ugostiteljskih objekata - restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se i oni neće raditi od 18 do 5 časova narednog dana, navodi se u novoj Uredbi Vlade objavljenoj u Službenom glasniku.

Ovom Uredbom izmenjeni su neki članovi prethodne uredbe tako da je ostalo da prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti neće raditi od 21 do 5 časova.

Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, mogu da rade bez ograničenja, navodi se u Uredbi.

Među novim merama, kako je saopštila Vlada Republike Srbije, je i obavezno bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Vlada je propisala i zabranu svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Među merama je i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu kapaciteta vozila.

Propisana je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Izvor: www.propisi.net  i Koordinaciono telo