Arhiva vesti
                   

NOVA ŠANSA ZA MALE PRIVREDNIKE – DO KRAJA GODINE KONKURS ZA POVOLjNE KREDITE I BESPOVRATNA SREDSTVA

26. Novembar 2019.

U toku je novi „Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja" koji obezbeđuje 300 miliona dinara za privrednike početnike kako bi razvili ili unapredili svoj biznis. Predviđeno je da privrednici dobiju pravo na finansijsku podršku kroz bespovratna sredstava od 20 odsto. Privrednici moraju da prođu i obuku.

Već godinu i po Nikola se bori za svoje mesto na tržištu. Proizvodi koje proizvodi njegova kompanija trenutno se nalaze u oko 500 objekata u Srbiji.

„Finansije su veliki problem jer banke ne prepoznaju početnike u poslovanju dok ne napune svoje dve godine. Osim sopstvenih sredstava, nemamo mogućnosti da se finansiramo iz drugih izvora", kaže Nikola Stanišić, direktor firme „Šumska tajna".

Nikoli, kao i drugim novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starim do dve godine, koji žele da pokrenu ili unaprede svoj biznis, u borbi sa konkurencijom mogao bi da pomogne novi nacionalni program promocije preduzetništva i samozapošljavanja.

„Mi smo se prijavili za projekat koji Privredna komora Srbije (PKS) implementira za startapove . Bilo je samo pitanje vremena kada će takav jedan projekat da krene u Srbiji", navodi Stanišić.

Bankarski krediti dodeljivaće se za nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, te za obrtna sredstva. Sve to uz pogodnosti i nižu kamatnu stopu koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

„Projekat će se sprovoditi u prvoj fazi isključivo sredstvima obezbeđenim u ministarstvu, odnosno u budžetu  Vlade Republike Srbije , u kome je za te svrhe obezbeđeno trista miliona dinara", ističe Dragan Stevanović,.državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Po završetku prve faze, nemačka banka obezbediće bespovratna sredstva od 12,9 miliona evra.

Svi oni koji žele da ostvare pravo na ova sredstva moraju da prođu obuku koja će trajati pet dana, dodaje Dragan Stevanović.

 „Svi početnici u poslovanju imaju viziju i veliku energiju da uspeju u onome što rade.  Međutim, ulaze u posao sa jako malo znanja, a to je baš ono što PKS obezbeđuje –  pružanje informacija o pisanju biznis plana i savetovanja u toku celokupnog procesa finansiranja", navodi Nikola Stanšić.

Za novi program promocije preduzetništva i samozapošljavanja tokom 20 dana interesovanje je pokazalo 130 osoba, oko 60 je popunilo prijavni formular, a među njima su 33 privredna subjekta. Prijave se primaju do kraja godine.

Program realizuju Vlada Republike Srbije, Nemačka razvojna banka i Privredna komora Srbije.

Izvor: RTS, Poslovno jutro i Koordinaciono telo