Arhiva vesti
                   

NIGDE NIJE POMINjANA RAZMENA TERITORIJA IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA

24. Decembar 2018.

Beograd - Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, je povodom 18 godina rada tog tela dao intervju za dnevni list  „Danas”.

„Mislim da su odnosi Srba i Albanaca korektni i da nema nikakvih međunacionalnih tenzija i sukoba, da žive jedni pored drugih, kao što su živeli i do sada i da možemo da budemo zadovoljni”, rekao je Stanković.

Na pitanje kakvi su odnosi Srba i Albanaca danas, Stanković je kazao da je protekle sedmice obeležno 18 godina postojanja i rada Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

„Imali smo situaciju da je to bio performans dece. Bila su prisutna albanska, srpska i romska deca, a sala je bila puna. U tom performansu su izneti glavni problemi koje ima opština Bujanovac, problem smeća, postavljanja semafora i sportske hale. Bili su prisutni svi predstavnici lokalnih političkih struktura i lokalne samouprave iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i vodeći privrednici. Funkcionalna namena Koordinacionog tela je da se ostvari mir i on nije pomućen ni na jedan način”, istakao je Stanković.

Upitan kako vidi budućnost srpsko-albanskih odnosa u te tri opštine, jer se često u političkim raspravama govori i o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, Stanković je kazao:

„Razmena teritorija i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe je nešto što je rečeno u stavovima nekih albanskih lidera sa Kosova i Metohije, pre svega je Hašim Tači o tome govorio. Ali nigde nije zvanično, ni u razgovoru sa međunarodnom zajednicom, pomenuto pitanje razmene teritorija i nigde nije teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na prostoru ove tri opštine doveden u pitanje, a nadam se da ni u narednom periodu niko to neće pokretati. Dokaz su naši razgovori sa međunarodnom zajednicom, koja je stala na stanovište da tu nema nikakvih promena. Dokaz je i to što u razgovorima vlade Albanije i takozvanog Kosova nijednom rečju nisu pomenute ove tri opštine. Tači je tvrdio da će ovo biti predmet razgovora u Briselu. Za sada niko nije pomenuo da se ove tri opštine stave u briselske pregovore, a kamoli da se o tome razgovara. Mislim da je sazrelo stanje, samo to treba da shvatimo, da je budućnost ljudi sa tog prostora oslonjena na Republiku Srbiju i da treba zajedno da rade i sarađuju i da će im to doneti boljitak koji svi toliko priželjkuju“.

Ostatak itervjua Zorana Stankovića dnevnom listu „Danas” možete pročitati na

https://www.danas.rs/drustvo/nigde-nije-pominjana-razmena-teritorija-izmedju-srbije-i-kosova/

Izvor: Danas i Koordinaciono telo