Arhiva vesti
                   

NEOPHODNA VEĆA PODRŠKA MOBILNIM TIMOVIMA ZA SOCIJALNO UKLjUČIVANjE ROMA

25. Mart 2019.

Bujanovc – Unapređenje komunikacije sa romskom zajednicom, obezbeđivanje institucionalne održivosti i finansiranje operativnih planova mobilnih timova su preko potrebni za povećanje socijalne inkluzije Roma u lokalnim zajednicama, zaključak je sastanaka održanih u martu sa mobilnim timovima za socijalno uključivanje Roma iz Vranja, Bujanovca, Leskovca i Prokuplja.

Sa mobilinim timovima iz Vranja, Leskovca, Bele Palanke, Bojnika, Bujanovca, Kragujevca, Kruševca, Prokuplja, Novog Sada, Sombora, Valjeva, GO Zvezdare i Palilule, Pančeva, Odžaka i Kovina, kao lokalnim međusektorskim mehanizmima formiranim u okviru lokalnih samouprava, održan je ciklus radionica tokom kojih se došlo do ovih zaključaka.

Učesnici mobilnih timova, upoznati su sa ciljevima i ostvarenim rezultatima projekta “Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“, u svakoj od tri komponente, i to: izrada projektno-tehničke dokumentacije za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim naseljima, uspostavljanje lokalnih međusektorskih mehanizama za realizaciju mera i usluga u oblastima od značaja za unapređenje stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, očuvanja i promocije kulturnog identiteta romske nacionalne manjine i praćenje i podrška realizaciji 13 infrastrukturnih projekata.

Mobilni timovi formirani su sa ciljem prepoznavanja i sagledavanja realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanja podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji za period 2016-2025. godine.

Projekat „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“ jedna je od inicijativa koju podržava EU uz saradnju Vlade Srbije. Ugovorno telo projekta je Ministarstvo finansija, a glavni korisnici su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Važan deo projekta je šema bespovratnih sredstava (grantova) u okviru koje se podržava 11 projekata na lokalnom nivou u ukupnoj vrednosti od 7,55 miliona evra. U okviru inicijative biće obezbeđeno stambeno rešenje za preko 700 Roma, te poboljšanje infrastrukturnih uslova za preko 5.000 pripadnika romske populacije.

Izvor: Jugmedia i Koordinacino telo