Arhiva vesti
                   

NEMAČKI FILM „IZGUBLjENI U TRANZICIJI“ SNIMLjEN NA JUGU SRBIJE

19. Februar 2015.

Vranje/Bujanovac/Bosilegrad – Na sajtu Vimeo.com predstavljen je prvim zvaničnim trejlerom nemački dokumentarni film “Lost in Transition” (Izgubljeni u tranziciji) koji je sniman u Vranju, Bujanovcu, Bosilegradu i Beogradu decembra prošle godine. 

Nakon dva dana od objavljivanja na sajtu, trejler ima više od 1.000 pregleda i privukao je pažnju mnogih korisnika društvenih mreža.

Autori filma, koji je privatni projekat i koga nije finansijski podržala ni jedna organizacija, su nemački novinar Hauke Heuer, profesionalni fotografi Martin Forster i Rene Plaul i novinarka Sanja Petrov.

Producent filma smatra da nemački i zapadno-evropski mediji često ne obraćaju pažnju i zaboravljaju na dešavanja u Srbiji i da je razvitak zemalja zapadnog Balkana važan za čitav region i stabilnost Evropske unije.

„Kada neko iz zapadne Evrope snima dokumentarni film o Srbiji, fokus je uvek na ratu iz devedesetih godina prošlog veka i njegovim posledicama. To je u redu, ali sam želeo da napravim portret u kontekstu sadašnjice i iz perspektive novinarke koja je tada bila dete”, rekao je producent filma Hauke Heuer.

Ekipa filma je dve nedelje obilazila Srbiju i pravila portrete svedoka odložene tranzicije kako bi opisala trenutnu situaciju u Srbiji koja se suočava sa sistemskom korupcijom, visokom stopom nezaposlenosti, lošom privatizacijom, nedostatkom tolerancije, pokušavajući da nađe odgovor na pitanje: Da li su ljudi u Srbiji, nakon svih ovih godina, igubljeni u tranziciji, da li su izgubili veru u promene ili još uvek imaju snage da zajedno reše ove probleme?

Tokom snimanja je pokrenuta i internet stranica na kojoj se nalaze kratke priče o protagonistima filma, kao i fotografije nastale prilikom boravka ekipe u Srbiji.

Film je multi-jezički, intervjui su rađeni na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, dok je naracija, zbog prirode filma i nastojanja da bude prikazan i u zapadnoj Evropi, na engleskom jeziku. 

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo