Arhiva vesti
                   

NEBOJŠA ARSIĆ, PREDSEDNIK PRIVREMENOG ORGANA OPŠTINE MEDVEĐA: POLITIČKA SITUACIJA SE STABILIZUJE

17. Juli 2015.

Medveđa – „Naši napori usmereni su ka političkoj i ekonomskoj stabilizaciji opštine i mislim da su prvi rezultati vidljivi”, izjavio je predsednik petočlanog Privremenog organa opštine Medveđa Nebojša Arsić, specijalista interne medicine i magistar kardiologije.

Na osnovu čega procenjujete da nema više animoziteta, koji je i doveo do uvođenja privremnih mera.

Privremeni organ čine tri člana iz SNS-a, jedan iz Grupe građana Gornja Jablanica i jedan iz albanske partije PDD Rize Haljimija. Sve odluke se donose konsenszusom, što je veoma važno. Nema ni primisili o revanšizmu prema pripadnicima bivše vlasti, a postoji saradnja i sa pojedinim bivšim članovima vlasti. Jednostavno, nema više napetosti.

U toku je akcija da se Sijarinska banja uvrsti u red banja za đačke ekskurzije, a radimo i na tome da ova banja postane i mesto gde će se održavati kongresni skupovi. Banja, inače, zauzima ključno mesto u našim razvojnim programima.

Dok ste bili u opoziciji, govorilo se o malverazicijama tokom poslednje decenije u Medveđi, kao i o obelodanjivanju nepravilnosti.

Zadatak članova Privremenog organa je pre svega da pripremi lokalne izbore, da se oni sprovedu po zakonu i u demokratskoj atmosferi, kao i da se učini sve na poboljšanju komunalne infarstrukture i stavranju boljih uslova za život građana.

Tek ste nešto više od mesec dana na vlasti. Kakvo stanje ste zatekli u budžetu?

Planirani budžet opštine Medveđa za 2015. godinu je 498.925.000 dinara, na čije formiranje nismo mi uticali. U prvih šest meseci realizovano je svega 149.700.000 dinara, odnosno, 29,25 posto. Budžet nije preopterećen velikim dugovanjima, pa se radi s time što je na raspolaganju.

Situacija oko fabrike peleta, u kojoj je primljeno 60 radnika, kojima opština isplaćuje zaostale zarade, je veoma komplikovana i zamršena.

U toku su analize, ali je vrlo neizvesno kako ćemo izaći iz tog problema.

A šta se to trenutno radi na teritoriji opštine?

Održava se putna infarastruktura, što nimalo nije lak i jednostavan posao s obzirom da se radi o planinskim terenima i velikoj razuđenosti, zatim, uvodi se ulična rasveta na obodima varoši, grade potporni zidovi kao preventiva od klizišta i radi se atmosferska kanalizacija. Nema kapitalnih investicija duže vreme jer one nisu ni moguće sa ovako skromnim budžetskim sredstvima.

Put Lebane-Medveđa je u katastrofalnom stanju.

Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa zahtevom za kompletnu rekonstrukciju magistralnog puta Lebane-Medveđa u dužini od 22 kilometra, ali i revitalizaciju puta do Mutivode, i to bi bila kapitalna investicija. Nadamo se uspehu.

Šta je sa obećanjima o stabilnoj opštini koja bi bila uključena u program razvoja Republike Srbije, kako ste rekli prilikom postavljenja?

Do kapitalnih investicija stiže se preko republičkog budžeta i donatora i to ne samo u slučaju Medveđe. S tim u vezi intenzivno se radi na uspostavljanju kontakata sa ministarstvima Vlade Srbije i sa donatorima.

Osmog jula potpisao sam ugovor sa Upravom za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o korišćenju sredstava za uređenje poljskih puteva.
Prema ovom ugovoru, opština Medveđa je dobila 7.000.000 dinara za uređenje poljskih puteva u površini od 61.800 metara kvadrtanih. Cilj je, međutim, da se poboljša naš budžet, na šta se uveliko radi.

Šta, na primer?

Potpisivanje ugovora za atarske puteve

Opština Medveđa dobijaće tokom sledećih osam meseci ekspertsku podršku za pripremu programskog budžeta i petogodišnjih planova kapitalnih investicija, koju će finansirati Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES. Cilj ove tehničke podrške je da znatno unapredi proces pripreme budžeta opštine Medveđe, a prelazak na programsko budžetiranje je ključni korak za poboljšanje efikasnosti i korisnosti javne potrošnje. Ovaj metod izrade budžeta, koji se koristi širom sveta, omogućiće opštini Medveđa da planira javne finansije u skladu sa prioritetima i na duže rokove, unaprediće odgovornost među budžetskim korisnicima i omogućiti precizniju procenu korišćenja javnih sredstava. Pored toga, biće rešeno i pitanje planiranja i finansiranja izgradnje nove infrastrukture, s obzirom da su sredstva mala i često nedovoljna za sistemsko finansiranje kapitalnih investicija.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo