Arhiva vesti
                   

“NEBESKE HEROINE SVETA” U MEDVEĐI I LESKOVCU

15. Septembar 2021.

Medveđa – Beograd - Radmila Tonković je promovisala svoju monografiju „Nebeske heroine sveta“, knjigu koju je posvetila ženama koje su imale veliku ulogu u vazduhoplovstvu širom sveta. Promocija je najpre održana u Medveđi, u organizaciji Kulturnog centra Medveđa i Opštinske biblioteke „Petar Petrović-Njegoš“, a dan kasnije i u Leskovcu.

U monografiji je obrađeno 2000 biografija i ima 1700 raritetnih fotografija.

Autorka Radmila Tonković smatra da su žene u svetu marginalizovane, da su na drugom ili nekom nižem mestu, da imaju manje plate od muškaraca.

„Ja sam želela da te naše dame izvučem iz kuhinja, iz spavaćih soba, da pokažem da su te žene kadre da voze avione, da prave aerodrome, da konstruišu letelice. Za to mi je trebalo deset godina, jer sam htela autentično da razgovaram upravo sa tim ženama ili njihovim potomcima ukoliko one nisu žive. To je iziskivalo veliki napor, putovala sam čak i teretnim brodom, gde su me jedva pustili i gde su mi rekli da je žena na brodu baksuz, da nemam udobnost, da ću spavati na palubi u vreći za spavanje“,ispričala je autorka.

Posebnu važnost za Leskovčane je što se u ovoj svojevrsnoj enciklopediji našlo mesta i za jednu Leskovčanku – Svetlana Mitrović Milenković, koja je bila student prve generacije žena u Školi rezervnih oficira avijacije – pilota, dugogodišnji nastavnik letenja i upravnik Aero-kluba „Saša Mitrović“, koji je dobio ime po tragično nastradalom Svetlaninom bratu.

Izvor: Jugpres, Koordinaciono telo