Arhiva vesti
                   

NASTAVAK DRUŠTVENOG DIJALOGA

11. Mart 2022.

Bujanovac – Beograd - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa Koordinacionim telom Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, organizovalo je Drugi društveni dijalog u vezi sa Planom od 7 tačaka, na temu integracija u državne institucije.

Dijalog je održan u Bujanovcu  u prostorijama Ekonomskog fakulteta iz Subotice - Odeljenje u Bujanovcu.

U uvodnom delu dijaloga govorili su ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, pomoćnik ministarke pravde, Vladimir Vinš, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek, v.d.pomoćnika ministra za građevinarstvo, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandar Adamović, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmi Mustafa i šef Misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu. Osim ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja, dijalogu je prisustvovala i Stana Božović, državna sekretarka ovog ministarstva.

 

Skupu se na temu  Analiza trenutnog stanja u integrisanju pripadnika albanske nacionalne manjine u državnim instutucijama Republike Srbije“, obratila i Danijela Nenadić, v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za  opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Učesnici su se dogovorili o formiranju posebne radne grupe u čijem će radu učestvovati predstavnici svih strana dijaloga. Ona će sagledati mogućnost za povećanje zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama. Radna grupa će izraditi i plan kratkoročnih, srednjoročnih  i dugoročnih ciljeva za ostvarivanje i drugih prava pripadnika albanske nacionalne manjine.

Dijalog je protekao u konstruktivnom raspoloženju, na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Inicijalni skup u formi društvenog dijaloga „Plan od sedam tačaka, tema obrazovanje“ održan je 17. novembra 2021. godine u Bujanovcu. Svi učesnici dijaloga i  tada su izrazili zadovoljstvo  postignutim  dogovorima.

Izvor: Koordinaciono telo