Arhiva vesti
                   

NARODNI HEROJI DOBIJAJU NOVI SPOMENIK NA „KISELOJ VODI“

21. Mart 2019.

Bujanovac – Spomenik Aleksandru Stankoviću i Josifu Janjiću na „Kiseloj vodi“, skojevcima streljanim 1943. na tom mestu, srušen je već desetak godina, ali sada iz SUBNOR-a (Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata) najavljuju kompletnu restauraciju i sređivanje okoline pa ova destinacija ponovo može da postane jedno od omiljenih izletišta Bujanovčana.

Okolina spomenika sa česmom iz koje ističe kisela voda, danas je u lošem stanju.

Slova na spomeniku su gotovo nevodljiva, stepenište urušeno, kao i zid u rupi oko česme, rastinje je nesređeno a gomilice smeća i plastičnih kesa kao tužni dekor samo dopunjuju opštu sliku naše nebrige i zaborava.

Bujanovački skojevci (SKOJ – Savez komunističke omladine Jugoslavije), koje su tu krajem 43. streljali okupatori, bez obzira na ideologiju i ostale predrasude, to svakako nisu zaslužili.

Božidar Nedeljković, predsednik SUBNOR-a  najavljuje da će sa dolaskom lepog vremena i spomenik na Kiseloj vodi sa okolinom dobiti novi izgled.

Prema njegovim rečima, kod kamenoresca je već poručena mermerna ploča koja će biti nalepljena na stari spomenik.

On priznaje da spomenik desetak godina stoji oboren jer SUBNOR nije imao novčanih sredstva za radove:

„Uputili smo zahteve za pomoć mogućim donatorima, zatim lokalnoj samouporavi, i neki su se već odazvali i obećali podršku. Uglavnom, novac sada imamo i uskoro kreću radovi“, rekao je Nedeljković.

Predsednik SUBNOR-a kaže da ne zna kako je spomenik oboren, ali dodaje kako nije siguran da je pao sam od sebe i zuba vremena:

„Mnogi simboli i spomenici iz Drugog svetskog rata su u jadnom stanju. Sramota je kako izgleda bista Karpošu u Biljači, a biste u parku Josifu Janjiću, Aleksandru Stankoviću i Stojanu Vasiljeviću obarane su nekoliko puta“, podseća Nedeljković.

Josif Janjić zadržao je svoju ulicu koju u Bujanovcu zovu i Crkvena, ako i Aleksandar Stanković koji je, međutim, posle 1991, u doba srpskog prosvećenja, Svetom Savi ustupio ime srednje škole.

Izvor: Bujanovačke i Koordinacino telo