Arhiva vesti
                   

NAKNADA ŠTETE OD POPLAVA ZA DESETAK DANA

20. Maj 2013.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković najavio je prilikom obilaska bujanovačkog sela Levosoje, koje je pre dva meseca bilo poplavljeno, da će meštani u narednih deset dana moći da dobiju naknadu za štetu od poplave.

Stanković je meštanima Levosoja rekao da je Trezoru već dat nalog za isplatu 7.35 miliona dinara opštinama Bujanovac i Preševo, kao i da je oko sprečavanja mogućnosti poplava ubuduće na tom području razgovarao sa Preduzećem za vodoprivredu, koje treba da sanira bedem na Moravici kada se nivo te reke, koji je i dalje visok, spusti.

Na osnovu procenjene štete opštini Bujanovac je opredeljeno 5.1 milion dinara, od čega za mesnu zajednicu Levosoje čiji su žitelji pretrpeli najveće štete od poplave, 4.5 miliona dinara, dok je za sanaciju štete od poplave u opštini Preševo opredeljeno 2.3 miliona dinara.

Za nadoknadu štete meštanima Levosoja koji su pretrpeli štetu od poplave opština Bujanovac je opredelila 400.000 dinara.

Stanković je razgovarao i sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem o rešavanju ekonomskih problema i političkim zahtevima albanskih lidera političkih partija sa juga Srbije.

"Razgovarali smo o onome što je započeto na Sajmu privrednih potencijala u Beogradu u rešavanju ekonomskih problema za ove tri opštine, o funkcionisanju privrednih subjekata u regionu, pre svega, “Gumoplastike”, koja je odlukom Privrednog suda iz Leskovca izašla iz stečaja", rekao je Stanković posle sastanka.

Dodao je da su razgovarali i o ostalim preduzećima u toj opštini koja su u stečaju, kako bi im se pomoglo da ponovo budu u funkciji i povećaju broj zaposlenih.

Stanković je rekao da su zahtevi za rešavanje problema u ove tri opštine upućeni i drugim nadležnim organima kako bi pomogli da se poveća ekonomski potencijal opštine, otvore nova radna mesta i dovedu investitori na područje ove tri opštine.

Arifi je obavestio Stankovića o Sajmu privrede i poljoprivrede, koji će u Bujanovcu biti organizovan od 27. do 29. maja u saradnji te i opština Preševo i Medveđa, kao i Regionalnog centra za Jablanički i Pčinjiski okrug.

Upoznajući ga sa ekonomskom situacijom i problemima u toj opštini, Arifi je zahvalio Koordinacionom telu na 60 miliona dinara bespovratne pomoći namenjene razvoju malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih zadruga u opštinama na jugu Srbije.

Podsetio je da je za opštinu Bujanovac opredeljeno 25,5 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Arifi je zahvalio i na sredstvima u iznosu od devet miliona dinara, koja će biti uložena u sanaciju infrastrukture, kao i na pet miliona dinara namenjenih sanaciji kuća meštana u selima u toj opštini, koje su uništene tokom poplava u februaru ove godine.

U Bujanovcu će od 27. do 29. maja biti održan Sajam poljoprivrednih i privrednih potencijala tri opštine na jugu Srbije, koji će okupiti privrednike iz Srbije, Makedonije, Albanije i sa KiM.

Izvor: RTS