Arhiva vesti
                   

NAJNOVIJE ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE DONETE NA SEDNICI ODRŽANOJ U SUBOTU, 28. MARTA 2020. GODINE

30. Mart 2020.

Beograd - Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj u subotu, 28. marta, donela  najnovije mere za sprečavanje širenja korona virusa COVID-19 koje se tiču vanrednog stanja:

- Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja građana za dane vikenda. Građani će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 do 5 časova.

- Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana. Ovo praktično znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje.

- Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

- Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova. u cilju kupovine namirnica.

- Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 časova.

- Kako se Republika Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolešću izazvanom virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

Vlada Republike Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka.

Apeluje se na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka.

Izvor: Tanjug, Politika i Koordinaciono telo