Arhiva vesti
                   

NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA: VREDI ULAGATI U ŽIVINARSKE FARME

5. Jun 2020.

Beograd - Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u živinarstvo, osnivaju poljoprivredna gazdinstva i da se udružuju u specijalizovane živinarske zadruge.

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, ministar Milan Krkobabić ,poručuje da  ulaganje u živinarstvo može da bude isplativo.

Osnovna prednost živinarske proizvodnje je u tome što se relativno brzo uspostavlja, sa jednodnevnim grlima ili nabavkom formiranih nosilja, i može se organizovati po potrebi.

Ministar Krkobabić posebno naglašava da u živinarstvu možemo da povećamo proizvodnju i smanjimo uvoz samo ako se proizvođači živinskog mesa i jaja udruže.

„Međusobno udruživanje proizvođača u specijalizovane živinarske zadruge, a pogotovo proizvođača i prerađivača, daje prave odgovore na sve savremene ekonomske izazove, a tako je i u živinarskoj proizvodnji", kazao je ministar.

Ekonomsku egzistenciju svojih članova, poljoprivredno gazdinstvo može da obezbedi i proizvodnjom jaja, za šta je neophodno 5.000-10.000 nosilja.

Preporučuje se nabavka 18-to nedeljnih nosilja, čija je cena oko pet evra po grlu.

Vraćanje uloženih sredstava je moguće krajem druge i u toku treće proizvodne godine, odnosno sezone, ističu stručnjaci.

Pored osnovnih uslova za gajenje živine, neophodno je posedovanje osnovnog stručnog znanja, koje se može obezbediti stručnim konsaltingom i savetovanjima, kao i nabavkom stručne literature i tehnoloških uputstava.

Za sve zainteresovane biće organizovane stručne posete uspešnim živinarskim farmama.

Živinarske zadruge će moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela".

Izvor: RTV i Koordinaciono telo