Arhiva vesti
                   

NACIONALNI SOS BROJ ZA ŽENE SA ISKUSTVOM NASILjA JE 0800-222-033

3. Decembar 2019.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je prisustvovao svečanom pokretanju šestog nacionalnog SOS broja za žene sa iskustvom nasilja. 

Ministar Đorđević je tom prilikom izjavio da iza tog SOS broja stoji Republika Srbija, kao i da su svih osam osoba koje odgovaraju na pozive žena sa iskustvom nasilja obučene i licencirane, kako bi dale najbolju moguću podršku i savete žrtvama nasilja.

„Inteligentna nacionalna SOS linija učiće iz svakodnevnevnih dešavanja i tako će unapređivati svoj rad, da bi pružala najbolju podršku i savet, kao odgovor onima koji se javljaju. Linija će raditi 24 sata svih 365 dana u godini i verujem da će zaposleni uspeti da odgovore na sve ono što ih ovde očekuje“, rekao je ministar Đorđević.

Ministar Đorđević je napomenuo i da će se svi razgovori na SOS liniji snimati, zbog sprečavanja bilo koje vrste zloupotrebe, zbog evidencije, ali i da bi se pratio rad zaposlenih, koji svoj posao moraju da obavljaju odgovorno. On je istakao i da će se SOS linija finansirati iz budžeta Grada Beograda i delom iz Ministarstva.

„Verujem da ćemo moći, nakon izmene Zakona o socijalnoj zaštiti, direktno da finansiramo SOS liniju. Cilj je da ovakvi i slični projekti, budu finansirani od strane države i da imaju mogućnost dobijanja više novca, koji bi iskoristili za unapređenje njihovog rada“, rekao je ministar Đorđević i istakao da i država i društvo moraju da rade zajedno da se problem nasilja iskoreni, a najbolji put ka tome su razgovor, dijalog i obrazovanje.

Pomoćnik ministra Đorđevića, Suzana Mišić, zadužena za vođenje i upravljanje sektora za brigu o porodici i socijalnoj zaštitu rekla je da broj SOS linije 0800222003 nije samo kol centar i da je namenjen svim građanima Republike Srbije.

„Prilikom poziva procenjuju se kapaciteti, snage i rizici za osobu koja zove, uspostavlja se sistem podrške, koji traje sve dok je žrtvi nasilja potrebna, odnosno osobe koje pozivaju dobijaju punu podršku države, do zatvaranja postupka i izlaska iz krizne situacije u kojoj se žrtva nalazi. SOS broj je i preventiva, jer svako ko počini nasilje, mora da zna da izlazimo na teren istog trenutka kada primimo poziv i da se čitav postupak procesuira“ rekla je pomoćnica ministra Mišić.

Državna sekretarka, Stana Božović istakla je da je politika Vlade Srbije nulta tolerancija prema nasilju i svakom obliku diskriminancije, kao i da je otvaranje ovog telefona, jedna od najvažnijih komponenti Istanbulske konvencije i Konvencije Saveta Evrope, konvencije za sprečavanje nasilja i borbe protiv nasilja, konvencije koja je u Srbiji stupila na snagu u avgustu 2014. godine.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinaciono telo