Arhiva vesti
                   

NACIONALNI SAVET ROMA: NEMA KORONAVIRUSA U ROMSKIM NASELjIMA

30. April 2020.

Stanje u romskim naseljima tokom epidemije koronavirusa je zadovoljavajuće i nema zareženih koronavirusom odgovorili su Udruženju novinara Srbije za rubriku “Građani traže da novinari pitaju” iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma rekao je da je bilo pojedinačnih slučajeva pozitivnih na kovid-19, ali ne i u romskim naseljima, gde, kako kaže, na sreću nije došlo do širenja virusa.

Nakić, međutim, kaže da organizovanog testiranja u romskim naseljima nije bilo. Prema saznanjima Nacionalnog saveta, bilo je pojedinačnih slučajeva sumnje na simptome kovid-19, ali su testovi pokazali negativan rezultat.

“Višednevno trajanje policijskog časa tokom vikenda i praznika predstavljalo je problem Romima koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina”, rekao je Dejan Vlajković, generalni sekretar Nacionalnog saveta Roma i dodao da većina njih dobija socijalnu pomoć i obroke u Narodnim kuhinjama.

Vlajković je istakao da su tokom vanrednog stanja imali dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama.

U nekim naseljima bilo je problema sa pijaćom vodom, pa su u saradnji sa lokalnim samoupravama postavljene cisterne.

“U saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zaštitnikom građana pokrenuli smo inicijativu da se posredstvom Crvenog krsta obezbedi 50.500 paketa pomoći romskim porodicama širom Srbije. Počelo je evidentiranje osoba za pomoć, a paketi bi trebalo da budu podeljeni u narednom periodu”, kaže Nakić, dodajući da su se članovi Nacionalnog saveta Roma pridružili loklanim štabovima za vanrednu situaciju i od početka vanrednog stanja deo su volonterskih timova širom Srbije.

Izvor: UNS, Jugpress i Koodinaciono telo