Arhiva vesti
                   

NA MORE U GRČKU SA BILO KOJOM VAKCINOM ILI NEGATIVNIM TESTOM

30. Mart 2021.

Beograd - Ministar turizma Grčke Haris Teoharis je juče rekao u Beogradu da će za putovanje  iz Srbije u tu zemlju biti prihvaćene sve vakcine protiv kovida-19, kao i da će se priznavati i PCR i antigenski testovi.

„Veliki deo Srba se vakcinisao vakcinama koje nisu priznate u EU. Bez obzira na to, ne postoji povećan rizik od bilo koje vakcine. Sve vakcine su prihvaćene u Grčkoj“, rekao je grčki ministar.

Ministar turizma Grčke, koji je u poseti Beogradu, i srpska ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, su  naveli da kada se kaže da će biti prihvaćene sve vakcine, misli se i na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj uniji. Turistička sezona kreće 14. maja, odnosno tada se otvaraju granice, rekao je Teoharis.

Matić i Teohariss su u Bepgradu potpisali Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Prema rečima ministarke turizma Srbije, cilj je da se građanima Srbije omogući ulazak u Grčku i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati i naglasila je da se nada će to uskoro i da se dogodi, odnosno da će turisti iz Srbije uskoro moći da uđu u Grčku.

Teoharis je dodao da za decu do 10 godina neće biti potrebni testovi na granici, dok će za decu preko 10 godina, a koja neće biti vakcinisana, biti potreban negativan test.

Turistička sezona, dodao je, u Grčkoj počinje 14. maja, ali postoji mogućnost da će srpskim turistima biti dozvoljen ulazak sredinom aprila.

Za putnike iz Srbije će biti otvoren jedan granični prelaz sa Bugarskom, kao i dva sa Severnom Makedonijom, dodao je Teoharis.

Izvor: Beta, Danas, Jugmedia i Koordinaciono telo