Arhiva vesti
                   

NA JUGU SRBIJE VEĆA PROIZVODNjA ALI I NEZAPOSLENOST

10. Decembar 2014.

Industrijska proizvodnja na jugu Srbije u prvih deset meseci ove godine veća je za 3,3 posto, što je prilično ohrabrujući podatak kada se ima u vidu da je industrijska proizvodnja na nivou Srbije ove godine niža za čak 6,3 posto.

Višegodišnju lošu privrednu sliku juga Srbije popravlja i činjenica da je ostvaren i spoljnotrgovinski suficit od 69 miliona dolara, što znači da se bolje radilo, više izvozilo i manje uvozilo.  Međutim, takve rezultate ne prate i bolje zarade, koje su u odnosu na republički prosek niže za preko 13 hiljada dinara, a povećao se i broj nezaposlenih kojih je, u Jablaničkom okrugu, blizu 35 hiljada.

To su samo neki od podataka koji su saopšteni na sednici Skupštine Regionalne privredne komore (RPK) u Leskovcu.

Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj Srbije, rekla je da su privrednici Jablaničkog i Pčičnjskog okruga ove godine pokazali veće interesovanje za kredite Fonda nego privrednici drugih okruga što, kako je rekla, pokazuje da je privredna aktivnost u ta dva okruga nešto živahnija. Ona je najavila da su u programu Fonda za sledeću godinu predviđeni duži rokovi otplate za investicione kredite i kredite za trajna obrtna sredstva, a predviđeni su i nešto povoljniji uslovi za mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Sednici Skupštine RPK Leskovac prisustvovao je ambasador Alžira, Abdel Kader Mesdoua, kome je uručeno posebno priznanje za podršku i pomoć u uspostavljanju privrednih veza između Alžira i desetak zemalja Afrike i Bliskog Istoka sa privrednicima juga Srbije.

 Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo