Arhiva vesti
                   

MUSLIJU NIJE IZNAD ZAKONA

16. Oktobar 2017.

Beograd – Komentarišući izjavu predsednika Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuza Muslijua da „preševska dolina” treba da se ujedini sa Kosovom i Metohijim po ugledu na Kataloniju, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, je izjavio:

„Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca koristi retoriku koja iritira građane, ali po krivičnom zakonodavstvu to ne predstavlja krivično delo. Ništa novo od Jonuza Muslijua, koji koristi svaku priliku da svojim neprimerenim istupima dospe na naslovne strane naših novina. Ni međunarodna zajednica ni Albanci sa tog prostora ne veruju da su takvi scenariji mogući.”

Na osnovu saznanja na terenu, Zoran Stanković ocenjuje da mnogi Albanci misle da im ovakvim istupima Musliju samo nanosi štetu jer unosi veštačku napetost među stanovništvom.

„Odgovorno tvrdim da u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa nema nikakvih međuetničkih tenzija niti priča na temu koju Musliju forsira, osim onih koji misle kao on, a njih je malo. Iako on u svojim obraćanjima koristi tešku retoriku koja iritira građane, ona po krivičnom zakonodavstvu Republike Srbije nije inkriminisana i ne predstavlja krivično delo. Kao jedan od političkih lidera Albanaca, on ovakva obraćanja koristi za sticanje poena kod malobrojnih istomišljenika. Iako bi verovatno voleo da bude izvan zakona, on to nije, jer svako, pa i on, mora da poštuje Ustav i zakone Republike Srbije”, istakao je predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Kako kaže, Musliju je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i predsednik SO Bujanovac i trebalo bi za plate koje prima iz budžeta Republike Srbije da se bavi onim za šta je plaćen.

„Za tri godine, koliko je predsednik Nacionalnog saveta, nije predložio uvođenje nijednog udžbenika na albanskom za decu koja uče na tom jeziku”, napominje Stanković.

Stanković je apelovao na sve državne funkcionere, medije i javnost da u svojim obraćanjima na temu juga centralne Srbije ili Pčinjskog okruga ne koriste naziv „preševska dolina“ i „istočno Kosovo i Metohija’”, i dodao da su te nazive  smislili albanski lideri, koristeći ga u političke svrhe.

Izvor: Politika i Koordinaciono telo