Arhiva vesti
                   

MULTIETNIČKI FAKULTET U BUJANOVCU

6. Oktobar 2010.

Posebna Radna grupa  za visoko obrazovanje na jugu Srbije, koju čine predstavnici Ministarstva prosvete, Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Nacionalnog saveta Albanaca, domaći i strani stručnjaci, u sredu 6. oktobra donela je preporuku da se u Bujanovcu otvori visokoškolska ustanova ekonomskog profila.

Nakon sastanka posebne Radne grupe, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik Koordinacionog tela Milan Marković, visoki komesar za nacionalne manjine Knut Volebek i pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, Marković je izjavio da je odluka o otvaranju odeljenja ekonomskog fakulteta u Bujanovcu doneta konsenzusom i dodao  da su "sva pitanja prepuštena onima koji se profesionalno bave obrazovanjem nacionalnih manjina, jer ne želimo da obrazovanje bude politička tema".

Ovom prilikom Marković je izrazio nadu da će prvi studenti biti upisani na Ekonomski fakultet u Bujanovcu sledeće godine, i da će ta visokoškolska ustanova biti sredstvo povezivanja srpske, albanske i romske zajednice.

"Važno je da studenti nakon završenog fakulteta budu spremni da obavljaju posao u bilo kojoj državnoj instituciji", rekao je predsednik Koordinacionog tela i ukazao da fakultet ne treba da bude mesto gde će se studenti razdvajati, već gde će naučiti da rade, žive zajedno i doprinose svojoj zajednici.

"Vlada Srbije  svesna je problema koji postoji u oblasti obrazovanja u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a posebno onih koji se odnose na pripadnike albanske nacionalne manjine", rekao je Marković i dodao da je nedavno formiran i Nacionalni savet Albanaca značajan faktor u rešavanju problema iz oblasti obrazovanja.

Komesar za nacionalne manjine Knut Volebek kazao je da je oblast obrazovanja važna za svakog pojedinca, ali i za region, jer utiče na njegov razvoj, integracije i održivost.

"Drago mi je što će visokoškolska ustanova biti otvorena za građane čiji je jezik albanski, ali ona će biti i multietnička i otvorena za sve zainteresovane građane ovog regiona", rekao je Volebek.

"OEBS veoma pažljivo prati šta se dešava u oblasti obrazovanja na jugu Srbije i preko svoje kancelarije u Bujanovcu i mislimo da su značajna nastojanja Vlade Srbije i Koordinacionog tela da te probleme rešavaju. Obrazovanje je veoma važno za svakog čoveka i ono određuje naš životni put, ali je važno i za integraciju zajednice u društvu u kojem živi“, istakao je Volebek i ukazao da je multietničko obrazovanje veliki izazov za sve države članice OEBS-a te da Srbija može da primeni pozitivna iskustva i savete drugih zemalja iz te oblasti.

Pomoćnik ministra obrazovanja Zoran Kostić rekao je da će problem udžbenika na albanskom jeziku biti rešen do kraja oktobra i da je sada obrazovanje na jezicima manjina regulisano odgovarajućim zakonom.