Arhiva vesti
                   

MLADIĆ IZ BUJANOVCA POKRENUO PROIZVODNjU KOŠNICA SREDSTVIMA DOBIJENIM NA KONKURSU EVROPSKOG PROGRESA

29. Jun 2017.

Bujanovac - Stefan Manasijević iz Bujanovca kaže da  su novčana sredstva koja je dobio putem konkursa Evropskog Progresa velika šansa za njega. Bespovratna sredstva za osnivanje sopstvenog biznisa, odnosno radnje za proizvodnju košnica i ramova, Stefan je dobio na konkursu „Tvoja ideja, naša podrška“. Ističe da iako je prošlo pola godine od kako je počeo sa radom, on uspeva da se održi na tržištu i veruje da će se njegov posao dalje razvijati.

„I pored toga što su vremenski uslovi ovog proleća bili izrazito nepovoljni, ostvario sam zadovoljavajuće rezultate. Kupci su zadovoljni kvalitetom, tako da pored kupaca u Bujanovcu i Vranju, imam i one iz Gnjilana i Kumanova“, kaže Stefan.

„Odlučio sam da konkurišem jer smatram da je bolje da čovek ima sopstveni privatni posao, pošto je tada u mogućnosti da sam kreira obim proizvodnje, uslove rada i trajanje radnog dana. Nisam se nadao da će moja ideja proći, ali sam ostao zatečen brojem pristiglih biznis planova, jer je iz tridesetak opština, koje su bile obuhvaćene programom, stiglo oko stotinu biznis planova, što je zaista malo,“ rekao je Stefan.

Procenu rizika, analizu tržišta i plasiranje proizvode su neke  od stvari koje je, kao i preostali 21 mladi preduzetnik koji je dobio podršku na konkursu, Stefan je naučio od mentora na obukama koje je za njih organizovao Evropski Progres.

Evropski Progres  prati i proces registracije preduzeća i njihovog rada, imajući u vidu da su prve godine poslovanja najzahtevnije,  objašnjavaju  iz ovog programa.

U okviru javnog poziva Evropskog Progresa „Tvoja ideja, naša podrška”, odobrena je podrška u visini od 183.307 evra, putem koje je 22 mladih ljudi iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije dobilo opremu i pokrenulo svoja preduzeća.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale mlade ljude iz programskih opština da razviju svoje poslovne ideje i osnuju svoj posao, što će pozitivno uticati ne samo na njihove i živote njihovih porodica, već i na lokalnu privredu. Mladi preduzetnici na ovaj način daju odličan primer svojim vršnjacima, a zajedno doprinose rešavanju problema nezaposlenosti u ovom segmentu populacije,“ rekao je Grem Tindal, rukovodilac Evropskog Progresa.

Po projektu se dodeljivalo od 2.500 do 10.000 evra. Pravo na ovu pomoć imali su nezaposleni od 18 do 30 godina koji žive u jednoj od opština koje su uključene u realizaciju programa Evropski Progres. 

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo