Arhiva vesti
                   

MLADI SANjAJU POSAO U DRŽAVNIM FIRMAMA

18. Juli 2014.

Bujanovac - Privatno preduzetništvo je šansa za mlade, ali oni priželjkuju posao u državnim firmama, gde posla nema. U Bujanovcu je nezaposleno oko 4.800 ljudi.

Završena je školska godina. Mladi Srbi, Romi i Albanci slobodno vreme provode u centru Bujanovca. Tu se druže i razmenjuju iskustva. Kafići su im, kažu, jedina mesta za izlazak.

„Izlazimo po kafićima, igramo fudbal sa drugarima, imam drugove i Srbe i Rome, družimo se na fejzbuku", kaže Šefet Amidi iz Velikog Trnovca.

„Osim po kafićima, nema gde da se izađe, a i kafić je samo jedan srpski", kaže Milan Stojanović iz Levosoja kod Bujanovca.

„Tu kod Doma kulture se zabavljamo, ima muzike, a družimo se i sa Srbima i sa Albancima, nikada nije bilo problema", kaže Igor iz Bujanovca.

Bez obzira na razlike, kulturu, jezik, običaje, muče ih isti problemi, nedostatak posla, kulturnih sadržaja i klubova.

„Nedostaje nam pozorište, bioskop, klubovi za mlade. Toga u drugim gradovima ima, ovde ne", kaže Bojana Matić iz Bujanovca.

Ljoran Memeti iz Oslara kod Bujanovca dodaje da im nedostaje bazen da se kupaju sa drugarima.

Nezaposlenost i migracije su najveći problemi. Mladi Romi i Albanci  iz Bujanovca odlaze najčešće u inostranstvo, a Srbi u Beograd i Niš.

„Zbog posla odlaze u inostranstvo, jer ovde ga nema", kaže Dušan Ivanovski iz Levosoja kod Bujanovca. „Završiću srednju školu, a onda višu u Beogradu i tamo ću se zaposliti", kaže Anđela Mihajlović iz Bujanovca.  
„Mladi Romi žive loše, nema posla, a ni para za školovanje", dodaje Ljubiša iz Bujanovca.

Da bi pomogla mladima i zaustavila iseljavanje, Kancelarija za mlade organizuje kurseve, obuke i realizuje projekte.

Vojca Aliju, koordinator Kancelarije za mlade u Bujanovcu, kaže da mladi imaju gde da izađu, jer kada je lepo vreme centar Bujanovca i kafići su puni, ali nema posla za njih.

„Najviše im nedostaje to i kulturni sadržaji", dodaje on.

Sportska hala ima oko 500 registrovanih članova , koji se bave različitim sportovima, koji uključuju odbojku, košarku, fudbal i stoni tenis.  

Izvor: RTS i Koordinaciono telo